Geert Wilders vrijgesproken van beledigen moslims

De Nederlandse politicus Geert Wilders is vrijgesproken van het aanzetten tot discriminatie, haat en het beledigen van moslims als groep. De PVV-leider deed de bewuste anti-islamtische uitspraken in zijn film ‘Fitna’ en in de media.

De rechter oordeelde dat er geen sprake is van groepsbelediging, omdat de uitspraken van Wilders over de islam als geloof gaan, niet over de mensen die de islam naleven. De rechtbank in Amsterdam vond bovendien dat Wilders zijn uitspraken deed “in de context van het maatschappelijk debat”.

Grof

Sommige uitlatingen vond de rechter wel “grof en denigrerend” of “opruiend”. “Er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen”, viel daar bijvoorbeeld onder. Wilders zat hierbij niet tegen, maar op de grens van het toelaatbare. Maar omdat hij elders in dezelfde uitlating zegt dat hij niets tegen moslims, maar slechts tegen de islam heeft, zet hij niet aan tot haat of tot discriminatie, aldus de rechtbank.

“Dit is niet zozeer een overwinning voor mijzelf, maar een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting”, reageerde de tevreden PVV-leider achteraf. “Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd. Het was soms ook de bedoeling om grof en denigrerend te zijn. Dat moet kunnen. Je moet in het politiek debat kunnen zeggen wat je wil.”

‘Mein Kampf’

Wilders moest zich onder meer verantwoorden voor interviews en toespraken waarin hij de islam als een fascistische ideologie bestempelde. De koran noemde hij de ‘Mein Kampf’ voor de moslims. Ook de anti-islamfilm ‘Fitna’ werd door de klagers als een belediging bestempeld.

De beslissing is geen grote verrassing, want zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging hadden vrijspraak gevraagd.

(www.gva.be / 23.06.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.