Irritant en manipulatief

Woensdag was bij het programma Knevel en Van de Brink een gast, de Nederlandse priester Bodard, die aangaf loyaal te staan tegenover de vloot naar Gaza, zgn. Flotilla II van eind juni.

In het gesprek aan tafel stelde Hr Knevel de vraag of de gast nog zo loyaal zou zijn, als het gerucht waar zou zijn dat er connecties zou zijn met Hamas en Moslimbroederschap.

Aan het woord Henny Kreeft, voorzitter van de Nederlandse Moslim Partij: “Het is al een wonder dat iemand in de media komt die een keer wat positief zegt over Palestina. Aan de andere kant is het diep triest hoe de media met het onderwerp omspringt.” Kreeft geeft aan dat hij zich verschrikkelijk boos heeft gemaakt op de manier waarop de vragen gesteld werden, maar vooral de manier waarop de antwoorden in de mond werden gelegd. “Het is toch absurd te stellen dat we eindelijk maar niet mee moeten doen met de Flotilla, de vraag of dit een stap is van één persoon of de kerk er ook achter staat, maar de klap was de vraag over de connecties met Hamas en Moslimbroederschap.” Kreeft is van mening dat dit niet kan: “Dit is iemand sturen in een bepaalde richting.”

Overigens is het zo dat het onbewezen geruchten zijn dat er banden met deze twee organisaties zouden zijn, maar volgens Kreeft gaat het daar helemaal niet om. “Het gaat om de humanitaire hulp aan mensen die al jaren in een openbare gevangenis zitten, mensen die al jaren creperen onder een bezetting door de grootmacht Israël en gesteund door ons in het westen.” De laatste maanden wordt het steeds erger, benauwder in met name Gaza. Kreeft: “ Het is afschuwelijk wat er allemaal gebeurt in de Gazastrip. Mensen worden beschoten, zelfs vermoord, ook kinderen, vrouwen en bejaarden; het ziekenhuis moet haar operaties opschorten omdat er geen materialen zijn. En zo kan ik wel doorgaan”

Maar er komt zo weinig nieuws naar Nederland?  Kreeft:  “Ja, dat klopt. De media is niet geïnteresseerd in het Palestijnse volk. Ik plaats op een site (altahrir.wordpress.com) artikelen, zowel nieuws, achtergrondartikelen als opiniestukken over de revoluties, maar met name over alles wat er gebeurt in Palestina. Maar er zijn weinig Nederlandse artikelen te vinden, ik ben afhankelijk van het buitenland en meldingen op Facebook en Twitter.”

De Flotilla die eind van deze maand gaat varen, waarin meer dan 20 landen opereren en die ca. 12 boten gaat bevatten, wordt constant genegeerd in de Nederlandse media. Kreeft: “De Nederlandse boot die samenwerkt met de Italianen gaat goederen brengen die hier zijn ingezameld en hard nodig zijn in Gaza. Een gebied dat al jaren gebukt gaat onder een keiharde bezetting. We moeten trots zijn dat we deze mensen kunnen en mogen helpen. Ik heb aangegeven dat ik graag op die boot had willen zitten, maar dat het momenteel niet kan. Ik wil goederen overdragen aan de mensen die het nodig hebben in onze wereld, kinderen, vrouwen en mannen, die niets hebben. Ik wil er voor zorgen dat er weer materialen naar het ziekenhuis gaan, zodat de artsen en verplegers daar weer normaal kunnen werken.”

Kreeft is nog steeds boos op de makers van het programma: “Als de heer Knevel zichzelf een christen wilt noemen, dan moet hij ook eens kijken naar de medemens. De priester gaf ook aan: “Alles wat u wilt dat u niet geschiedt, doet dat een ander ook niet” . Er zijn inderdaad mensen die de Islam misbruiken voor aanvallen op onschuldige mensen, maar het is niet zo dat alle moslims hetzelfde zijn. Het is maar heel kleine groep. De Islam is een religie van vrede, broederschap, zorg voor anderen, ook voor mensen die geen moslim zijn.  Daarnaast is Hamas gekozen door de mensen middels verkiezingen. Misschien moeten we daar eens wat meer begrip voor hebben. We willen zo graag democratie, maar als er een partij het voor het zeggen krijgt, die niet past in ons plaatje, is dit onmiddellijk geen democratie meer. Dit is complete hypocrisie. Laat ook eens ruimte voor anderen, zou ik de heren van het programma mee willen geven.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *