Actie tegen komst moskee

LEIDEN – Een moskee aan de Ter Haarkade. Na jaren vergaderen komt deze met de verhuizing van de ROC locatie naar de Lammenschanspark dichterbij. Buurtbewoners zijn niet positief. De petitie Mosk-Nee is gestart in een poging de nieuwbouw tegen te houden.

Op de plek waar zich nu nog ROC leerlingen over hun proefwerk buigen, zullen straks islamitische gelovigen voor hun gebed buigen. Ten minste, dat is het plan van de Stichting Moslimgroep Leiden die een nieuw onderkomen voor de Al Hijra moskee aan de Ter Haarkade wil bouwen. De huidige plek aan de Rembrandtstraat is te klein en wordt daarmee vervangen. De nieuwe moskee zal een opmerkelijk contrast vormen met de nabijgelegen houtzaagmolen d’Heesterboom op het Noordman terrein aan de Leidse Rijn. Molen en moskee naast elkaar, zo’n plaatje zal het goed doen ter illustratie van allochtone inpassing in het autochtone landschap.

Geluidsoverlast

Als het aan een groep buurtbewoners ligt, zal het niet zover komen. De groep Mosk-Nee is een petitie begonnen die door 261 verontruste inwoners is ondertekend (stand 10 juni: http://mosk-nee.petities.nl). In de petitie staan een reeks van praktische bezwaren tegen het islamitisch centrum, zoals geluidsoverlast, parkeer- en verkeersproblemen en waardedaling van huizen. Ook meer principiële bezwaren tegen het islamitische gedachtegoed ontbreken niet. Zo spreekt de petitie over ‘aantrekkende werking op immigranten uit islamitische landen’ en ‘er worden standpunten uitgedragen die niet passen bij onze tolerante samenleving (vrouwen-en homorechten)’. Een vrouw, lopend op de Ter Haarkade naar haar huis in de Schrijversbuurt, zegt iemand van de petitie aan de deur te hebben gehad. Ze wil anoniem blijven, maar wil wel kwijt dat ze heeft getekend: ‘Ik moet die herrie niet’. Buurtwinkel Verboon op de hoek van de Borgerstraat en de Da Costastraat behoort tot het soort buurtsuper dat veertig jaar geleden nog overal in Nederland bestond, maar tegenwoordig bijna is verdwenen. De reacties van klanten over de moskee zijn ook niet enthousiast: ‘Niemand is positief’ en ‘je krijgt altijd overlast’.

Geen donder

De nieuwbouwmoskee zou de derde zijn in Leiden, na de bestaande in de Kooi en de bijna voltooide naast de voormalige Groenoordhallen. Uitbreiding van islamitische gebedshuizen is een landelijke trend, maar elders gebeurt dit slechts beperkt via nieuwbouw. ‘Stad van vluchtelingen’, blijkt geen loze leus. Het plan voor een islamitisch centrum aan de Ter Haarkade loopt al enige jaren. In 2006 hebben de gemeente en de Stichting Moslimgroep Leiden een intentieverklaring voor verhuizing en bouw getekend. In 2009 volgt de koopovereenkomst van de grond en een anterieure overeenkomst. Alhoewel nog diverse procedurele stappen genomen moeten worden, is het de vraag of de nieuwbouwmoskee tegengehouden kan worden.

Eén van de buurtbewoners (65) denkt het zijne over de effectiviteit van de acties: ‘Het helpt geen donder’. Die aan de Willem de Zwijgerlaan heeft men ook niet kunnen tegenhouden, tot en met de Raad van State aan toe’. ‘Dan sturen we alles toch naar Wilders’, roept iemand. Inderdaad is het niet moeilijk te voorspellen dat de steun voor zijn partij in Leiden niet kleiner wordt met deze ontwikkelingen.

(www.dichtbij.nl / 18.06.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *