Libië: regime eist Zawiyah op

Het regime van kolonel Mouammar Kadhafi heeft zondagavond aangekondigd dat het Libische leger alle verzet heeft overwonnen in Zawiyah, een stad 40 kilometer ten westen van Tripoli. De Navo laat weten “de nodige maatregelen” te zullen treffen om de burgers te beschermen.

In Zawiyah wordt sinds zaterdag opnieuw hevig gevochten. In februari en maart vonden in die stad al hevige schermutselingen plaats.

De woordvoerder van het Libische regime verklaarde zondag nog eens dat er geen discussie mogelijk is over het vertrek van Kadhafi. Daarmee reageert hij op het aanbod van Turkije om de kolonel veilig in ballingschap te nemen.

“Niemand heeft het recht om de leider te vragen op te stappen”, benadrukte woordvoerder Moussa Ibrahim.

De Verenigde Arabische Emiraten maakten zondag bekend de rebellie te erkennen als enige geldige vertegenwoordiger van het Libische volk. Het land zal weldra een vertegenwoordiging openen in Benghazi, de hoofdstad van het verzet. De Emiraten zijn daarmee, na Qatar, het tweede Arabische land dat de rebellie erkent.

(www.nieuwsblad.be / 12.06.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *