Hamas kiest voor gedoogstrategie

Islamitische militanten slaan het roer om

Hamas zal geen enkele minister leveren, ook als zij de verkiezingen winnen. Dat zei een Hamas woordvoerder donderdag tegen The Associated Press (AP). Met die strategie wil Hamas voorkomen dat de Palestijnse bevolking wordt afgesneden van economische hulp. Bovendien hoopt de beweging iets terug te krijgen van steun in de Gazastrook waar ze veel stemmen verloren.

Een maand geleden sloten Hamas en Fatah een verzoeningsakkoord in aanloop naar nieuwe Palestijnse verkiezingen. Hamas vertelde AP dat al voor dit akkoord de nieuwe strategie besproken is met leden van Hamas uit de Westbank, Gaza, Egypte en Syrië. Die omslag bij Hamas heeft er uiteindelijk toe geleid dat een meerderheid met de verzoening instemden.

“Hamas is er achter gekomen dat deelname aan de regering grote schade zal aanrichten in onze beweging en daarom hebben we onze strategie aangepast”, zei een Hamas- gezant meldt de Israëlische krant Haaretz.

Hamas kiest voor een overheid met partijloze technocraten terwijl Abbas het liefst de huidige premier Salam Fayyad aanhoudt, een gerespecteerd econoom die Hamas toch vooral als politiek figuur wordt gezien.

Het vormen van één Palestijnse regering zal nog heel wat voeten in de aarde hebben. Hamas, die de macht heeft op de Gazastrook, heeft Israël nooit erkend. Wanneer zij samen met Fatah in de regering zouden komen, wordt de druk van de internationale gemeenschap op Hamas nog groter om wel aan die eis te voldoen. Daarop zouden ook financiële sancties kunnen volgen waarvan het Palestijnse volk de dupe wordt waardoor Hamas nog aanhangers zou verliezen.

(www.joop.nl / 09.06.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *