De blijvende aard van het goede

“Wat het schuim betreft, het verdwijnt als iets nutteloos, en wat betreft hetgeen de mensen baat, dat blijft op de aarde. Zo geeft Allah de gelijkenissen.” (VBQ[1] 13:17)
Het bovenstaande vers onderstreept de werking van het universum. We leren van zowel de Edele Qoer’aan als van de geschiedenis, dat wat goed is van langdurige aard is. Dit verschilt compleet met de ´survival of the fittest-concept´ (overleving van het sterkste individu, ook wel het Darwinistische concept genoemd) dat in deze tijd veel populariteit heeft verworven.

De aard van schuim
Hetgeen niet goed, positief of nuttig is en wat niet aan het menselijk overleven en het comfort en de vooruitgang bijdraagt, wordt door de Edele Qoer’aan ´schuim´ genoemd. In een begrijpelijke, wijdverspreide term verwijst dit naar iets dat geen inhoud heeft.[2] Het heeft dus gebrek aan stabiliteit en bestendigheid. Het betekent vooral een plotselinge en krachtige beweging die niet van blijvende aard is. Schuim verschijnt aan de oppervlakte en bevat vuil en onzuiverheden. Het is van geen enkel nut voor de mensheid. Of het verdwijnt aan de oppervlakte wanneer het drijft of het wordt afgevoerd. In beide gevallen blijft het niet bestaan. Het beschikt niet over de mogelijkheid om te overleven. De erfenis van de wetten van Allah[3] (VVIH[4]) leiden ertoe dat het kwaad of schuim niet voor lange tijd kan voortbestaan. Als schuim in staat was om te overleven dan zou het een gevaar vormen voor het bestaan van alle schepselen in de wereld. Dit in tegenstelling tot hetgeen waarmee de mensheid zijn voordeel kan doen en wat op aarde overleeft.

Gerechtvaardigde aanwezigheid
Als moslims kunnen bewijzen dat hun aanwezigheid als een voordeel voor hun maatschappij is, dan zullen zij hun aanwezigheid kunnen rechtvaardigen. Op deze manier zullen zij als onmisbaar worden beschouwd. Hierdoor kunnen zij ook niet door middel van tirannie verdreven worden. Moslims zullen dan ongemoeid gelaten worden door hun omgeving. Door hun moed aan de rest te tonen, zullen zij gerespecteerd worden. Allah (VVIH) heeft de aanwezigheid en het bestaan van degenen die waardevol zijn voor het voortbestaan van het ware geloof gegarandeerd.

Auteur: Sayyid Aboel Hassan Ali Nadwi
Bron: http://fridaynasiha.com/display.php?issue=534 Samengevat uit Guidance from the Holy Quran, blz. 221, 222.
Vertaling: Dar al-Tarjama (www.daraltarjama.com)

(www.moslim.net / 04.06.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *