‘Snoer Wilders de mond niet’

PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam opgeroepen hem niet de mond te snoeren. De vrijheid van meningsuiting moet prevaleren, aldus Moszkowicz in zijn slotpleidooi, er mag niet worden getornd ‘aan de duur verworven vrijheden van onze westerse samenleving’.

Geert Wilders is een ‘politicus in hart en nieren’, hield Moszkowicz de rechtbank voor, ‘vertegenwoordiger van 1,5 miljoen Nederlanders’. Wilders is bovendien ‘iemand die geen blad voor mond neemt, iemand die de waarheid durft te benoemen’, aldus de raadsman.

Strafproces
‘Iemand die zelf in de eerste plaats de prijs betaalt voor het feit dat hij spreekt waar anderen zwijgen.’ Een politicus legt verantwoording af in de Tweede Kamer, wordt beoordeeld en zo nodig afgerekend door de kiezer, aldus Moszkowicz. ‘In dat proces past geen strafproces.’

Dat strafproces is er niettemin gekomen, het pleidooi van Moszkowicz luidde daarvan de afronding in. In het kader van dat proces bepleitte de raadsman integrale vrijspraak voor zijn cliënt, ‘omdat dat de democratie dient’.

Vrijspraak
Vorige week vroeg ook het Openbaar Ministerie (OM) de rechtbank Wilders vrij te spreken van de aanklacht: het aanzetten tot haat jegens en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen en belediging van moslims. Moszkowicz prees het OM voor het ‘doorwrochte en geleerde’ requisitoir dat in de conclusie in vrijspraak was uitgemond.

Evenals het OM betoogde Moszkowicz dat Wilders het in zijn gewraakte uitspraken niet op moslims heeft voorzien, maar op de islam (die hij als politieke ideologie beschouwt) en de Koran.

Moszkowicz voer andermaal uit tegen de beschikking van het gerechtshof, dat de basis heeft gevormd voor het proces tegen Wilders. In de beschikking wordt het OM opgedragen Wilders te vervolgen, nadat de zaak aanvankelijk was geseponeerd. Volgens Moszkowicz was de beschikking een regelrechte veroordeling van zijn cliënt.

Woensdag mag het OM reageren op het pleidooi van Moszkowicz en krijgt Wilders het laatste woord.

(www.parool.nl / 30.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *