‘Wilders ziet moslims als dieren’

PVV-leider Geert Wilders spreekt over moslims alsof zij geen mensen maar dieren zijn. Dat heeft de Marokkaans-Nederlandse Amal Bensalah, een van de benadeelde partijen in het proces tegen Wilders, vrijdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Bensalah refereerde onder meer aan Wilders’ recente uitspraken over ‘islamitisch stemvee’. “Dat raakt mij. Ik vind het mensonterend om zo over mensen te spreken.” Ook andere uitlatingen van Wilders over moslims en de islam zijn ‘zeer discriminerend’ en zorgen ervoor dat Marokkaanse Nederlanders worden opgezadeld met ‘een hypotheek van angst en haat’.

“Ik wens geen paria te worden in het land waar ik geboren en getogen ben”, zei Bensalah. Ze deed een oproep aan de rechtbank om haarzelf en toekomstige generaties te beschermen tegen ‘de angst en haat die salonfähig worden gemaakt door Wilders’.

Ties Prakken, een van de advocaten van de benadeelde partijen, zei dat het aan de rechtbank is om een minderheid in de samenleving te beschermen. “Mijn cliënten zijn niet beledigd in hun religieuze gevoelens. Ze voelen zich bedreigd. Het is voor hen steeds moeilijker in Nederland zichzelf te zijn. Aan dat klimaat is Wilders voor een groot deel schuldig.”

Wilders staat terecht wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het Openbaar Ministerie heeft om vrijspraak gevraagd. Wilders heeft kritiek op de islam, maar discrimineert geen moslims, stelt het OM. Volgens Prakken zijn die twee zaken bij Wilders niet te scheiden. Ze typeerde zijn uitspraken als ‘een onontwarbare kluwen van schelden op de islam, op moslims en hun cultuur’.

Het gaat niet alleen om Wilders’ letterlijke uitspraken, maar ook om de associaties die daarmee worden gewekt. Ook Prakken stelde dat Wilders impliciet moslims gelijkstelt aan dieren, bijvoorbeeld door te spreken over ‘wat er naar Nederland komt en wat zich hier voortplant’. “Dat wekt bij mij alleen associates met konijnen, maar Wilders doelt op moslims.”

De benadeelde partijen eisen een symbolisch bedrag van één euro als schadevergoeding van Wilders. Ook moet hij toegeven dat hij moslims onheus heeft bejegend, door middel van een publicatie in twee landelijke kranten.

(binnenland.nieuws.nl / 28.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *