Zorgen Brussel over integratieplan Nederland

BRUSSEL –  Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) maakt zich zorgen over de Nederlandse plannen om de EU-regels voor asiel en migratie aan te passen. Ze heeft dat dinsdag gezegd in een interview met NRC Handelsblad.

Cecilia Malmström Cecilia Malmström

„We hebben al enige zorg geuit, we zijn nu in dialoog met Nederland”, aldus de eurocommissaris, die woensdag in Den Haag op bezoek is. Volgens de Zweedse bieden de bestaande regels „tot op zekere hoogte” genoeg ruimte om de problemen bij integratie aan te pakken.

Nederland wil de regels voor gezinshereniging strenger maken, maar dat kan alleen, als EU-bepalingen worden aangepast. Volgens Malmström is Nederland het enige EU-land dat daarop aandringt. „Ik weet dat het in Nederland heel belangrijk wordt gevonden. Ik hoor dat niet in andere lidstaten.”

Malmström zegt in het weekblad Elsevier dat Nederland sommige gewenste veranderingen vrij kan doorvoeren, maar dat andere voorstellen over immigratieregels niet stroken met Europees recht.: „Naar andere zullen we kijken.”

Wat gezinshereniging betreft, wijst ze erop dat controles op schijn- of dwanghuwelijken nu al mogelijk zijn. Ook kondigt ze voor dit jaar het al in 2010 beloofde zogenoemd groenboek aan: een inventarisatie van de huidige problematiek waarop iedereen commentaar kan geven.

(www.telegraaf.nl / 24.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.