De genocide van Ogaden

Van genocide weten we allemaal dat het een van de ergste verschrikkingen is die voorkomt in de wereld. Het doelbewust uitmoorden van een bevolkingsgroep. Ogaden is voor de meeste lezers totaal onbekend. Toch vindt hier een van de ergste rampen plaats. Mensen worden opzettelijk verstookt van voedsel en water om uiteindelijk dood te gaan onder erbarmelijke omstandigheden. Het gebeurt onder onze ogen en de gruwelijkheden breiden zich uit.

Denan is een vluchtelingenkamp in het gebied Ogaden, gelegen in Ethiopie. Een gebied hoofdzakelijk bewoond door mensen van somalische afkomst. Ooit was het een kolonie van Italie en later is het door de engelsen onderverdeeld bij Groot Somalie. In de vele oorlogen, tussen Somalie en Ethiopie was Ogaden de inzet en het slagveld van deze gevechten. in beide landen  is de bevolking van Ogaden was niet welkom waardoor zij opgesloten zijn tussen de twee strijdende partijen. Officieel behoort het gebied nu aan Ethiopie maar zij hebben het gebied geheel afgesloten. Ze weigeren om elke vorm van hulp toe te laten. Geen enkele hulporganisatie mag het gebied in van de autoriteiten. Met vreselijke gevolgen voor de vluchtelingen.

De situatie in het vluchtelingenkamp Denan is schrijnend. Er heerst grote droogte, er is geen voedsel, water en medische zorg. De medicijnen beschikbaar voor de 7000 vluchtelingen staan op een klein tafeltje. Dagelijks komen er gezinnen aan in het kamp. Sterk uitgedroogd en mager tot op het bot. Gezinnen vertrekken van hun thuisgebied met 5 kinderen maar komen aan in het kamp met 3 kinderen.De voetreis kan tot 20 dagen duren door een vlak uitgestrekt gebied waar de hitte niet om uit te houden is.  Elk dorp waar ze langskomen smeken ze voor voedsel en een beetje water.

Een journalist van CNN is het gelukt om in het kamp te komen en de gruwelijkheden te filmen. Zie video. Hij gaf zijn eten en drinken aan een vrouw die niet meer zelfstandig kon zitten van de honger en dorst. In de buurt staat een schuur met nog een aantal zakken graan maar de grote waterreservoirs zijn leeg. De overgebleven graan is voor de nieuwkomers die dagenlang niets te eten hebben gehad om ze enigzins te kunnen helpen. Maar dan is er niets meer en moeten ouders lijdzaam toezien hoe hun kinderen een voor een sterven.

Elke dag aan het einde van de middag gaan de mannen net buiten het kamp een graf graven voor de nieuwe slachtoffers die de dag niet overleefd hebben. Ook zij weten dat het voor hen niet lang meer zal duren….

…………, wie zorgt er dan voor dat ook zij waardig begraven kunnen worden?

(beukenfrank.wordpress.com / 16.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *