Israël opent vuur in Gazastrook en beschiet Syriërs bij grens

Het Israëlische leger heeft in verschillende plaatsen geschoten op de tientallen mensen die vandaag proberen de grens over te steken. Het geweld op de verjaardag van de stichting van de staat Israël – voor Palestijnen de “Dag van de Grote Ramp” heeft al aan meerdere mensen het leven gekost.

Op meerdere plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook worden vandaag marsen gehouden ter herdenking van de Nakba, de vlucht en verdrijving van de Palestijnen in 1948 toen Israël werd gesticht. Israël heeft de Westelijke Jordaanoever voor een dag afgesloten en de troepen van het leger staan op scherp.

‘Doden door beschietingen in Gaza’

Israël heeft tientallen Palestijnse betogers die de grens tussen de Gazastrook en Israël naderden bestookt met twee raketten en geweervuur. Hierbij zijn zeker 45 Palestijnen gewond geraakt. Vier mensen kwamen om het leven, aldus een Israëlische televisiezender.

In Tel Aviv reed een een vrachtwagen bestuurd door een Arabier in op auto’s en voetgangers. Eén man kwam daarbij om het leven en zeventien mensen raakten gewond.

Een Palestijnse jongen houdt een symbolische sleutel vast in een mars ter nagedachtenis van de Nakba in Ramallah. Foto Reuters / Mohamad Torokma

‘Aanval Israël op Syriërs kost vier mensen het leven’

Het Israëlische leger heeft vandaag ook een aanval uitgevoerd op een groep Syriërs die de grens bij de Golanhoogvlakte wilde oversteken. Volgens een televisiezender werden hierbij zeker vier mensen gedood. Het Israëlische leger zegt dat er alleen waarschuwingsschoten zijn gelost.

Tien tot twintig mensen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht, zeggen Israëlische reddingsdiensten. Israël bezet de Golanhoogvlakte sinds 1967. Hoewel Syrië het gebied terug wil, is het al decennia lang rustig langs de grens.
Grotere kaart weergeven

‘Doden bij beschietingen Israël bij grens met Libanon’

Libanese veiligheidsfunctionarissen zeggen dat er vier mensen in Libanon zijn gedood toen Israëlische soldaten het vuur openden op demonstranten die de grens met Israël naderden. Ook zouden er gewonden zijn gevallen.

(www.nrc.nl / 15.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.