Israël opent vuur bij grens Syrië

Het Israëlische leger heeft zondag het vuur geopend toen een mensenmenigte de Syrische grens bij de Golanhoogvlakte probeerde over te steken. Een Israëlische televisiezender zegt dat zeker vier mensen zijn gedood.

Volgens het Israëlische leger zouden er alleen waarschuwingsschoten zijn gelost om de menigte uiteen te drijven. Tien tot twintig mensen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht, melden Israëlische reddingsdiensten.

De televisiezender toonde beelden van duizenden mensen die bij zich de grens verzamelden en dingen naar het hek gooiden. Tientallen mensen knipte gaten in het hek en stormden naar de Israëlische kant. Volgens Israëlische media gaat het om Palestijnen die in vluchtelingenkampen in Syrië wonen.

Palestijnen herdenken zondag de ’nakba’, de verdrijving van Palestijnen in 1948 tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Honderdduizenden Palestijnen sloegen toen op de vlucht of werden verdreven. Ook in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook is het onrustig. In de Gazastrook kwam een persoon om het leven en raakten veertig mensen gewond.

Israël bezet de Golanhoogvlakte sinds 1967. Hoewel Syrië het gebied terug wil, was het decennia lang rustig langs de grens.

(www.nieuwsblad.be / 15.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *