UCP brochure: Over leven in de Gazastrook

Sinds de verwoestende aanvallen die Israël uitvoerde op Gazastrook eind 2008 begin 2009, en die aan ruim 1300 Palestijnen het leven kostte, is het gebied uit de krantenkopen verdwenen. De situatie voor de anderhalf miljoen mensen die er wonen is echter onverminderd slecht. In de brochure ‘Over leven in de Gazastrook’ gaat UCP in op de gevolgen van de bezetting van de Gazastrook voor de mensen die er wonen; op de economische ontwikkeling van dit deel van de bezette Palestijnse gebieden en op de verantwoordelijkheid van de Internationale gemeenschap.

Nog steeds voert Israël luchtaanvallen en andere operaties uit in de Gazastrook, waarbij burgerdoelen worden geraakt en Palestijnse burgers om het leven komen. Israël beheerst grenzen, luchtruim, zee en het goederen- en personen verkeer en beslist wie het gebied in en uit mag.

De bezetting heeft desastreuze gevolgen voor de leefbaarheid van de Gazastook. De eens bloeiende landbouw is bijna volledig tot stilstand gekomen. Handel met de Westelijke Jordaanoever en het buitenland is onmogelijk gemaakt. De grenzen met Israël en Egypte zijn vrijwel gesloten voor Palestijnse arbeiders, studenten en zieken. Desondanks bijten de Palestijnen zich met koppige vastberadenheid vast in het leven.

De Pdf-versie van de brochure (2MB) is hier te downloaden. Papieren brochures kunt u bestellen door een e-mail te sturen naar dienstencentrum@unitedcivilians.nl. Wilt u er meerdere ontvangen, vermeld dan in de e-mail uw adres, het aantal brochures dat u wilt ontvangen en voor welk doel u ze wilt gebruiken.

(www.unitedcivilians.nl / 13.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.