Oppositie verwijt PVV-Limburg haat zaaien

SP en PvdA in Provinciale Staten (PS) van Limburg hebben coalitiepartij PVV vrijdag verweten haat te zaaien. Dit naar aanleiding van uitspraken van voorzitster Laurence Stassen van de Statenfractie van de PVV vrijdag in de Limburgse kranten. Stassen noemde een nieuwe moskee die in Roermond moet worden gebouwd, bij voorbaat een ‘haatpaleis’.

Fractievoorzitters Bert Kersten van de PvdA en Thijs Coppus van de SP waren laaiend. ‘De vraag is wie hier haat zaait’, sneerde Kersten. ‘Wie wind zaait, zal storm oogsten.’

Coppus ging een stap verder. ‘Als de PVV doorgaat met het verspreiden van haatzaaiende prietpraat zullen we er alles aan doen om u uit het pluche te verjagen’, zei hij.

CDA en VVD weigerden in te gaan op een oproep van de SP om excuses van de PVV te eisen naar aanleiding van de uitlatingen over de moskee in Roermond. Kersten verweet CDA en VVD te ‘frommelen’ met principes. ‘We gaan hiermee op een hellend vlak. Dit is niet onze traditie. Zo zijn we niet’, zei Kersten.

Fractievoorzitter Martijn van Helvert van de CDA-statenfractie zei zich niet verantwoordelijk te voelen voor een persoonlijke uitspraak van een ander statenlid. ‘Het is geen nieuws dat de PVV dat vindt. Het is geen reden om de PVV uit te sluiten’, zei Van Helvert. Beoogd gedeputeerde Mark Merheijen van de VVD zei het niet met de PVV eens te zijn, maar wel met hen te kunnen samenwerken.

PS installeren vrijdag het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS). De coalitie bestaat uit PVV, CDA en VVD.

(www.parool.nl / 13.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *