Aanhoudingsbevel Kadhafi volgende week verwacht

Het Internationaal Strafhof schrijft volgende week arrestatiebevelen uit tegen drie Libische leiders. Dat maakte het hof in Den Haag vrijdag bekend. Aangenomen wordt dat Moammar Kadhafi één van hen is.

Vrijdag maakte Luis Moreno-Ocampo, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, bekend dat het hof volgende week arrestatiebevelen zal uitvaardigen tegen drie Libische topfiguren. De hoofdaanklager noemde geen namen van de verdachten, maar verwacht wordt dat Kadhafi zelf één van hen is.

De aanklagers lieten weten dat hun onderzoek drie personen had geïdentificeerd die de grootste verantwoordelijkheid dragen voor misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd in LIbië sinds 15 februari. Toen begonnen de troepen van Kadhafi aan gewelddadige acties tegen de rebellen.

De drie Libiërs worden beschuldigd van moord en vervolging. Een panel van rechters zal nu het bewijs van de aanklager bekijken en beslissen of de aanhoudingsbevelen effectief worden uitgevaardigd. Het is niet duidelijk hoe lang die beslissing op zich kan laten wachten.

(www.nieuwsblad.be / 13.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *