PVV wil Israël helpen met spoorlijn

Israëlische hsl in aanbouw
Israëlische hsl in aanbouw

Nederland moet Israël hulp aanbieden bij het voltooien van de hogesnelheidslijn tussen de luchthaven van Tel Aviv en Jeruzalem. Dat stelt het PVV-Kamerlid De Roon in een brief aan het kabinet.

Deze week werd bekend dat Deutsche Bahn zijn medewerking aan de aanleg van de spoorweg intrekt. Een dochterbedrijf van Deutsche Bahn trad op als adviseur. Het bedrijf trekt zich terug omdat er volkenrechtelijke bezwaren tegen het project zouden zijn.

De Roon zegt dat Deutsche Bahn zich “onder extreemlinkse druk” heeft teruggetrokken. De PVV’er zou het een mooi gebaar van vriendschap vinden als Nederland de Israëliërs gaat helpen.

Reistijd

De nieuwe hogesnelheidslijn moet de reistijd tussen Jeruzalem en Tel Aviv verminderen van anderhalf uur tot 28 minuten. Zes kilometer van het traject gaat via de Westelijke Jordaanoever, het grootste deel ondergronds via tunnels. Toch vinden actiegroepen dat grond van de Palestijnen wordt afgepakt.

Israël zegt dat ook de Palestijnen van de spoorlijn zullen profiteren. Het project is geraamd op 1,2 miljard euro en moet in 2017 af zijn.

(nos.nl / 11.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *