Islamitische agenda wil clichés vermijden

DRIE VRAGEN AAN – Abdelaziz Kaouass (41) en Said Khalota (37) van het Utrechtse ontwerpbureau Timaar (omzet 2010 ‘plusminus een ton’) ontwikkelden de eerste islamitische schoolagenda.

Er was nog geen islamitische schoolagenda?

‘Nee. Veel islamitische jongeren worstelen met hun identiteit. We willen met de Fikra-agenda duidelijk maken dat die prima samengaat met de Nederlandse. Onze agenda moest zich kunnen meten met de hippe agenda’s die al op de markt zijn. Dus geen clichés in content en vormgeving. Het moest prikkelend en inspirerend zijn, niet belerend.’

Hoe bereik je dat?

‘We hebben bijvoorbeeld bekende Nederlanders met een moslimachtergrond gevraagd een stukje te schrijven. Denk aan advocaat mevrouw Arslan, cabaretier Salaheddine of profvoetballer Mounir El Hamdaoui. We gaan ervan uit dat gebruikers een bepaalde basiskennis van de islamitische cultuur hebben. Als we over de ramadan schrijven dan gaat het niet over de regels.’

Al veel verkocht?

‘Dat moet nog beginnen. We hebben er 5000 laten drukken. Als we 75% verkopen zijn we meer dan tevreden. De consumentenmarkt is nieuw terrein voor ons. De agenda is te koop via de website, verder denken we aan verkoop via boekhandels in moskeeën. Het liefst liggen we bij de Bruna, maar het blijft een nicheproduct. Fikra, Arabisch voor idee of gedachte, moet uitgroeien tot een breed productassortiment voor schoolgaande jongeren.’

(www.fd.nl / 11.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *