Don’t Forget Gaza

Het grootste hiphop benefietconcert van de Benelux wordt binnenkort hier in Nederland gehouden. De reden waarom dit benefietconcert zo belangrijk is lees je hieronder.

In de koude winter van december 2008 begon de 22 daagse oorlog in Gaza die duurde tot 18 januari 2009. Gaza werd aangevallen en lag weken onder vuur. Dit werd groot belicht in het nieuws maar zoals dat vaak met  media aandacht gaat, was het ook snel weer vergeten. Oorverdovend stil werd het. Hoewel het internationale publiek deze tragedie op de voet kon volgen in het nieuws, was een dag later het leed alweer vergeten.

Alsof er niets was gebeurd.

Hoewel Zakarija Messari hoopte dat deze schrijnende situatie snel zou verbeteren, kon hij niet langer toezien dat het internationale publiek de situatie in Gaza zo snel was vergeten. Hij zocht contact met vrienden Mathijs Menses en hiphop artiest Manu en het idee van een benefietconcert leek het ideale middel om de boodschap over te brengen: Don’t Forget Gaza! In een uitverkochte zaal in poppodium WATT te Rotterdam sloegen hiphopartiesten handen ineen om deze boodschap over te brengen. Met een uitverkochte zaal een heleboel hele vette acts en een opbrengst van  ongeveer 5000,- euro is deze avond zeer succesvol te noemen!

Gaza?

Meer dan de helft van de mensen in Gaza is jonger dan 18 jaar. Daarnaast is Gaza een van de drukst bevolkte gebieden in de wereld met 1,5miljoen mensen op een oppervlakte vergelijkbaar met nog geen twee keer Texel.  Het regelmatig bombarderen van woonwijken levert dan ook veel jonge slachtoffers op. Tachtig procent van de gezinnen leeft in Gaza onder de armoede grens. Daarnaast zijn de meeste mensen in Gaza afhankelijk van voedselhulp. Medicijnen in ziekenhuizen (van basic gaas en gips tot 200 verschillende soorten medicijnen voor bijvoorbeeld nier en kanker patiënten) schieten ernstig te kort en komt niet tot nauwelijks door de blokkade. Gaza word  letterlijk hermetisch afgesloten van de wereld.

Waarom Gaza?

Gaza staat symbool voor alle vormen van onderdrukking. Het staat symbool voor alle pijn die men kan mee maken. Het verlies van mensenlevens en het verliest van alle basis behoeften. Het verlies van alle mensenrechten en het verlies van soevereiniteit. Gaza mag daarom niet vergeten worden! Net als dat wij Haïti, Soedan, Rwanda, Bangladesh, Cambodja, Liberia, Kongo en Ivoorkust en andere conflictgebieden niet mogen vergeten. Het is voor een ieder van ons als mens zijnde onacceptabel om zo een mensonterende situatie te verzwijgen. Daarom de boodschap: “Vergeet Gaza niet!”.

Doel?

Het benefiet stelt zich als doelom aandacht te genereren voor de humanitaire ramp in Gaza, die naar onze mening veel te vaak en onterecht gepolitiseerd wordt. In de jaren ’60, ’70 of ’80 was het heel gebruikelijk dat men protesteerde tegen dergelijke situaties en trok men massaal de straat op om te demonstreren. Maar het lijkt wel of men niet langer wil opkomen tegen onmenselijkheden. Daarbij lijkt er een tendens gaande te zijn in Nederland  waarbij mensen die zich uitspreken over de onderdrukking van het Palestijnse volk automatisch bestempeld worden als antisemiet. Voor alle duidelijkheid: “Don’t Forget Gaza” is puur en alleen voor de slachtoffers van onderdrukking in de Gazastrook opgezet, aldus de organisatie van Don’t Forget Gaza.

Omdat de situatie in Gaza de laatste twee jaar alleen maar verder is verslechterd, was het noodzakelijk dat Don’t Forget Gaza opnieuw de boodschap zou overbrengen. Met de benefietconcerten steunt de organisatie van Don’t Forget Gaza het Nederlandse initiatief om de blokkade te doorbreken (de Nederlandse boot die mee zal varen in de Freedom Flotilla 2); een konvooi aan schepen dat vanuit Griekenland koers zet op de kust van Gaza. Aan boord van het schip zullen onder andere schoolmaterialen en medicijnen geladen worden. Goederen die hard nodig zijn, gezien de regelmatig platgebombardeerde ziekenhuizen en scholen in Gaza.

Omdat binnen de organisatie ook een grote passie leeft voor hiphop, is er gekozen voor hiphopartiesten die politiek bewust zijn zoals; Fresku, Salah Edin, Appa maar ook Blaxtar en Typhoon.  Daarnaast wordt er ook ruimte voor  opkomende acts gecreëerd. In 2009 was Zwart Licht bezig met de grote opmars dit jaar zijn Boef en de Gelogeerde Aap, Killian, Fotosynthese, Serrio B.A.A.Z, en de Palestijnse broeders Stryder en Gaza daar mee bezig.

Kom voor een onvergetelijke benefietavond zondag 15 mei naar Dont Forget GAZA in de MELKWEG. Zie voor meer informatie www.dontforgetgaza.com .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.