Israël schort overdracht geld Palestijnen op

JERUZALEM – Israël heeft de overdracht van belastinggeld en douanerechten aan de Palestijnse Autoriteit opgeschort, totdat vaststaat dat het geld niet bij de radicale islamitische beweging Hamas terechtkomt. Dat heeft minister Yuval Steinitz van Financiën zondag gezegd. De maatregel is een reactie op het akkoord dat Hamas en Fatah, de Palestijnse organisatie die aan de macht is op de Westelijke Jordaanoever, deze week hebben gesloten.

De Palestijnse president Abu Mazen (Mahmud Abbas) en premier Salam Fayyad moeten bewijzen dat dat geld niet naar een fonds gaat van de regering die zij met Hamas willen vormen, zei Steinitz.

Israël zamelt voor de Palestijnen belastingen in bij grensposten en havens en draagt de opbrengst daarvan over aan de Palestijnen. Dat vloeit voort uit een overeenkomst die zij na de akkoorden van Oslo (1993) sloten.

(www.parool.nl / 01.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.