Gaza is een taboe voor Nederland

Het is heel erg gesteld met de Westerse media en die van Nederland in het bijzonder. Gaza komt en mag niet in het nieuws, niet in de geschreven media, gesproken media of op tv. Want we moeten ‘onze’ relatie met Israel versterken (uit het partijprogramma van het kabinet). Deze week was er dan misschien even een “opleving” … Sterker nog, 28 april was er een spoeddebat en werd een motie aangenomen van de PVV met de tekst: “uit te spreken dat deze flotilla een provocatie is en terroristische organisaties tot nut strekt of kan strekken”. En wat gebeurde er? De motie werd aangenomen met steun van de VVD, CDA. PVV, CU en SGP. Drie christelijke partijen die kiezen voor zo’n tekst en zich niet bekommeren over ‘hun naasten’ in Palestina. In het hele debat werd niet gesproken over de bezetting van de Palestijnse gebieden, werd er niet gesproken over het leed dat de Palestijnse bevolking elke dag ondervindt, werd niet gesproken over de goederen die niet het land mogen binnenkomen, werd niet gesproken over de verschrikkelijke aanvallen van Israel op Palestijnse kinderen en zo kan ik nog wel doorgaan. Neen, er werd gesproken over het feit dat mensen die mee zouden varen op de flotilla mogelijk weleens terroristen konden zijn  en wapens zouden leveren aan mensen in Gaza. Waar heb ik die onzin meer gehoord?

Maar ‘verder’ komt Gaza niet in de media, want het mag niet; er rust een taboe op. We hebben een rechts kabinet en dat is verbonden met Israel, de een sterker dan de ander, maar het ligt er duimen dik bovenop.

In Nederland wordt er niet gesproken over Palestina of over Gaza; zelfs als het onderwerp bij een Islamitisch getinte omroep behandeld wordt, zit er een oerpessimist, die enig positief geluid meteen de grond inboort. Een persbericht dat bv. door de organisatie Nederland-Gaza is geschreven (“Zonder blokkade zou Gazavloot niet nodig zijn”) , kom je alleen maar tegen in de sociale media, maar niet in de geschreven media. De media wil gewoon niets schrijven over Palestina, alleen als het over vechten gaat, alleen als men iets negatiefs kan schrijven over Hamas, alleen als men de mensen kan wegzetten als terroristen al dan niet moslimterroristen, en ga zo maar door.

In een westerse wereld vol met moderne technieken, moet de gewone man op straat, het nieuws over Gaza halen van de Engelstalige, Franstalige en Arabischtalige media, waar volop nieuws te vinden is. In een eerder opiniestuk heb ik al gewezen (“Wat is er aan de hand met de Nederlandse media”) op het bovenstaande, ook dat alleen aandacht wordt gegeven aan oudere mensen, die weggezet worden als halve malloten als men positief spreekt over Gaza, zoals met de heer Van Agt is gedaan. Maar daarna mogen ze niets meer zeggen, de heer Van Agt niet, mevrouw Duisenberg niet en anderen niet. Doe me een lol en reken mij ook tot die oudere malloten, want ik blijf praten over Gaza; het is mijn plicht om dat te doen, daar de media het niet uit zichzelf doet.

De laatste weken heeft u niets kunnen lezen in de media over het feit

* dat Israel de Palestijnse identiteit op scholen probeert te onderdrukken (30 april)
* dat Israel 4 mensen in Gaza heeft verwond  (28 april)
* dat een 13-jarige jongen gewond is geraakt door Israëlische kolonisten (26 april)
* dat onbemande vliegtuigen (zgn. drones) al een tijd boven Gaza vliegen (25 april)
* dat de VS voor miljoenen aan wapens naar Israel verscheept hebben (24 april)
* dat het Rode Kruis durft te zeggen dat er geen humane crisis in Gaza zou zijn (24 april)
* dat een jong meisje, 10 jaar oud, Abeer Skafe, gestorven is aan een attack omdat ze haar gevangen genomen vader niet mocht bezoeken ( 23 april)
* dat Israel heeft aangegeven dat de nieuwe flotilla banden zou hebben met Hamas, dus voor het spoeddebat in de Tweede Kamer, toeval??? (23 april)
* dat Israel verschillende industriële faciliteiten in Gaza heeft vernietigd (21 april)

En zo kan de lijst nog verder gaan; indien u wilt weten, kunt u het een en het ander vinden op altahrir.wordpress.com. Dit is dezelfde site die ik ook al doorgegeven heb aan de Nederlandse media, maar waar geen gebruik van wordt gemaakt, want de media mag niet schrijven over Gaza, mag niet schrijven over het Palestijnse volk, mag niet schrijven over de bezetting van de Palestijnse gebieden. De media is niet onafhankelijk, maar loopt als een gemuilkorfde hond achter de regering aan om te werken aan een verbeterde band met Israel. En dit mag wel gaan over Palestijnse lijken, want dit is zgn. “bijkomende schade”.

Wordt het niet tijd dat u eens gaat zeggen, tot hier en niet verder? Gaat u nu eens zeggen, wij willen weten wat er gebeurd in Palestina? Gaat u eens zeggen, waarom altijd Israel en waarom niet eens nieuws uit Palestina?

Ik ben benieuwd of u durft te staan voor eerlijkheid, democratie (ook als het niet het westerse gezicht heeft) en onafhankelijke media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.