Deutsche Bahn stapt uit spoorproject Israël

Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn trekt zich terug uit een omstreden spoorproject in Israël. Dat heeft een woordvoerder van Deutsche Bahn zondag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het blad Der Spiegel. Het project leidde tot veel protesten van pro-Palestijnse actiegroeperingen. Een dochterbedrijf van Deutsche Bahn trad op als adviseur bij de bouw van een nieuwe hogesnelheidsverbinding tussen Jeruzalem en Tel Aviv. Een deel van het spoortraject loopt over een lengte van 6 kilometer via de Westelijke Jordaanoever. Het 1,2 miljard euro kostende project moet uiterlijk in 2017 af zijn en verbindt de twee steden in een reistijd van 28 minuten. De rit over het bestaande traject duurt anderhalf uur.

Een groot deel van het spoortraject op de Westelijke Jordaanoever loopt via tunnels onder de grond. Actiegroepen vinden echter dat daardoor toch land van de Palestijnen wordt afgepakt en internationale regels worden geschonden. Deutsche Bahn gaf geen reden voor het besluit zich uit het project terug te trekken.

Israël heeft altijd aangegeven dat ook de Palestijnen zullen profiteren van het spoorproject. Er zou al begonnen zijn met de planning van de bouw van een spooruitbreiding die de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever verbindt met de Gazastrook.

(www.parool.nl / 01.05.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.