PvdA had moslims moeten spreken over onverdoofd ritueel slachten

De PvdA in de Tweede Kamer had moslims moeten raadplegen voordat zij zich uitsprak voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dat is niet gebeurd. Dit terwijl moslims een belangrijk onderdeel van de achterban van de partij zijn.

Dat zei Yassin Elforkani, jongerenimam en woordvoerder over dit onderwerp van meerdere moslimorganisaties, vrijdagavond. Hij deed zijn uitspraken tijdens een debat over het dreigende verbod op onverdoofd ritueel slachten, in moskee Ar-Rahman in Hoofddorp. Daar waren zo’n 150 moslims op afgekomen.

‘De grootste verrassing is dat de PvdA, die wij allemaal hoog hebben zitten, daarachter staat’, aldus Elforkani. ‘Het kan niet zo zijn dat de PvdA, die meestal stemmen krijgt van moslims en andere minderheden, zo’n wetsvoorstel steunt zonder de achterban te raadplegen.’

De jongerenimam zei dat een verbod op onverdoofd ritueel slachten voor moslims ‘een groot probleem’ is. Volgens hem is de politiek met het onderwerp omgegaan ‘alsof men boodschappen aan het doen is, alsof het helemaal niet belangrijk is’.

Ook Gohdar Massom, PvdA-Statenlid in Noord-Holland, leverde kritiek op zijn Tweede Kamerfractie. ‘Ik heb alle begrip voor uw teleurstelling’, sprak hij de zaal toe. ‘U heeft de PvdA altijd geholpen. Maar u bent niet de enige die zich overvallen voelt. Ook binnen de PvdA voelt men zich overvallen.’

‘Ik ben tegen het voorstel’, zei Massom verder. ‘Ik vind vrijheid van religie heel belangrijk.’ Hij riep de Tweede Kamerfractie op om zich er sterk voor te maken een stemming over het onderwerp nog twee jaar uit te stellen.

PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken zou aanvankelijk ook naar het debat komen, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf. Dit leidde tot teleurstelling bij veel van de aanwezigen. Zo ook bij Tom Horn, fractievoorzitter van de PvdA in Haarlemmermeer. ‘Het is spijtig dat de landelijke politiek, en mijn partij in het bijzonder, niet aanwezig is.’

In de Tweede Kamer ontstond onlangs een meerderheid die af wil van de uitzondering in de wet waardoor joodse en islamitische slachters dieren zonder verdoving ritueel mogen slachten. Ook de PvdA steunt een voorstel hierover van de Partij voor de Dieren. Dit heeft de fractie de nodige kritiek opgeleverd. Eerder uitte de PvdA in Amsterdam bijvoorbeeld al haar ongenoegen.

(www.parool.nl / 29.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *