Kamer vindt nieuwe vloot naar Gaza provocatie

Een nieuw internationaal konvooi naar Gaza is ‘een provocatie’, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is tegen het initiatief. Het zal de nood in de Gazastrook nauwelijks lenigen en levert absoluut geen bijdrage aan het vredesproces in het Midden-Oosten, aldus de minister.

Over ruim twee weken zal de ‘Freedom Flotilla 2’ uit Griekenland vertrekken en koers zetten richting Gaza. Volgens Mariko Peters van GroenLinks en SP-Kamerlid Harry van Bommel gaat het om een humanitaire missie. Door de Israëlische blokkade van Gaza is er geen ‘ongehinderde bevoorrading van voedsel, brandstof en medische hulp’ zoals de Veiligheidsraad heeft geëist, aldus Van Bommel.

Het flottielje is volgens de coalitiepartijen, de ChristenUnie en de SGP een provocatie. Minister Rosenthal roept Nederlandse organisaties en personen op om niet aan de actie deel te nemen. Rosenthal wijst op het belang van economische ontwikkeling. De succesvolle Nederlandse hulp is met name daarop gericht. Hij vreest dat de actie contraproductief zal werken.

De situatie in Gaza is bepaald niet ondraaglijk, vindt PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Hij denkt dat de vloot alleen bedoeld is om ‘het terroristische Hamasbewind’ te ondersteunen. VVD’er Han ten Broeke noemt het naif te denken dat het konvooi op een humanitaire missie is.

De Turkse organisatie IHH is de drijvende kracht achter de tweede Gaza-vloot. In Duitsland is de organisatie verboden vanwege contacten met Hamas. Joel Voordewind van de ChristenUnie vraagt om het verbod ook in Nederland in te voeren. Dat gaat minister Rosenthal te ver, al wees hij er wel op dat onlangs de tegoeden van de Nederlandse tak van de organisatie zijn bevroren.

Vorig jaar mei vaarde ook al een hulpkonvooi naar Gaza. Israëlische marineschepen onderschepten de zes schepen en gingen aan boord. Daar kwam het tot een geweddadig treffen tussen de opvarenden en Israëlische militairen. Er vielen negen doden. Tientallen mensen raakten gewond.

(www.trouw.nl / 28.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.