Humanitaire toestand in Misrata zorgwekkend

Het bombardement op de haven van de Libische stad Misrata verhindert de evacuaties via zee, zodat de situatie in de stad erg zorgwekkend wordt. Dat zegt de Europese commissaris voor Humanitaire Hulp, Kristalina Georgieva, woensdag.

‘Volgens onze informatie zitten de ziekenhuizen overvol door de enorme toevloed van gewonden’, zei ze. ‘Het transport van levensmiddelen en medicijnen is voorlopig stopgezet en het is bijna onmogelijk voor de humanitaire organisaties om gewonden en burgers via zee te evacueren.’

Georgieva riep de conflictpartijen op om burgers te beschermen, en ervoor te zorgen dat de humanitaire operaties in de belegerde stad kunnen hervatten.

Bevoorrading via zee

De rebellen deelden woensdag mee dat ze de haven van Misrata hebben beveiligd. De dag ervoor hadden de troepen van de Libische leider, Mouammar Kadhafi, ze nog hevig onder vuur genomen. De regimegetrouwe troepen zijn teruggedreven tot 40 kilometer van de stad, na bombardementen van de Navo en grondgevechten. De stad blijft desondanks omsingeld. De enige manier waarop ze kan bevoorraad worden is via zee.

Er verblijven ongeveer 1.300 vluchtelingen in Misrata. Het gaat vooral om vluchtelingen uit Niger, Tsjaad, Ghana en Soedan.

Het vluchtelingenkamp in Benghazi, het bastion van de rebellie in het oosten van Libië, wordt ondertussen overspoeld door vluchtelingen die Misrata de voorbije dagen zijn ontvlucht. Het kamp van het Rode Kruis en de Libische Rode Halve Maan zit boordevol, want de vluchtelingen, vooral Afrikaanse arbeiders, kunnen niet gerepatrieerd worden, zegt de leider van het kamp, Ahmed Baitelmal.

Mogelijk 30.000 doden

Het dodental als gevolg van meer dan twee maanden van geweld in Libië kan wel eens oplopen tot dertigduizend. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Gene Cretz, woensdag gezegd.

Het is erg moeilijk om in te schatten hoeveel mensen het leven hebben gelaten, zei Cretz. Amerikaanse schattingen lopen uiteen van tien- tot dertigduizend doden.

Volgens Cretz blijven er meldingen binnenkomen van ‘lichamen die op het strand zijn geborgen’.

(www.nieuwsblad.be / 27.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.