Verhofstadt wil Syrische president voor Internationaal Gerechtshof brengen

Guy Verhofstadt (Open VLD) wil dat de Syrische president Bashar al-Assad voor het Internationaal Gerechtshof verschijnt. Dat zegt de fractieleider van de Europese liberalen dinsdag in een persbericht. De Europese leden van de Veiligheidsraad moeten volgens hem zo snel mogelijk een resolutie opstellen om het onderzoek te kunnen opstarten.

Verhofstadt, de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, wil dat de resolutie er snel komt. Er vielen volgens de ex-premier al genoeg doden, en nu het Syrische leger de stad Deraa is binnengedrongen, ‘is het tijd voor actie’.

De Europese leden van de VN-Veiligheidsraad moeten volgens Verhofstadt in een resolutie de acties van al-Assad veroordelen en ze moeten de onderzoeken starten om de president voor het gerecht te brengen. Hij wil ook dat de resolutie ervoor zorgt dat de tegoeden van president Assad en zijn familie bevroren worden en dat ze niet langer als vertegenwoordigers van het Syrische volk worden erkend.

‘Kan er in de VN-Veiligheidsraad geen consensus gevonden worden, dan moet de Europese Unie alleen met deze initiatieven komen”, stelt Verhofstadt. “Voor hij nieuwe misdaden begaat, moet Assad weten dat de internationale gemeenschap hem verantwoordelijk zal houden voor elke Syriër die hij ombrengt.’

(www.nieuwsblad.be / 26.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.