VN-commissaris: oorlogsmisdaden in Misrata

Opstandelingen bewaken de weg tussen Benghazi en Ajdabiya. Opstandelingen bewaken de weg tussen Benghazi en Ajdabiya.

Troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Kadhafi hebben zich bij Misrata mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat zegt VN-Mensenrechtencommissaris Navi Pillay.

Pillay zegt dat burgers in de westelijke stad onder meer met clusterbommen zijn bestookt. Berichten daarover komen van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die vorige week melding maakte van de vondst van clustermunitie in Misrata.

Ziekenhuizen

Ook zijn er aanwijzingen dat ziekenhuizen welbewust zijn gebombardeerd. “Volgens internationale wetten is het doelbewust onder vuur nemen van medische faciliteiten een oorlogsmisdaad”, zegt Pillay. De Libische regering ontkent de aantijgingen.

Pillay wil dat het Libische bewind een eind maakt aan de belegering en medische hulp toelaat tot de stad om slachtoffers te helpen.

Adviseurs

Vandaag werd bekend dat de opstandelingen in Libië bij hun strijd tegen Kadhafi hulp krijgen van tientallen westerse adviseurs. Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië sturen elk tien adviseurs naar Benghazi.

Parijs benadrukt dat er geen plannen zijn om grondtroepen te sturen. De Franse president Sarkozy heeft in Parijs de Libische opstandelingenleider Jalil beloofd om de luchtacties boven Libië op te voeren.

Resolutie

Het besluit om adviseurs te sturen, valt volgens Groot-Brittannië binnen de VN-resolutie over Libië, omdat de adviseurs geen militaire taak krijgen.

De Britse regering kwam gisteren met het plan om de opstandelingen in Benghazi bij te staan. Libië waarschuwde daarop om dat niet te doen. De Libische minister van Buitenlandse Zaken, al-Obeidi, heeft tegen de BBC gezegd dat zo’n missie de strijd alleen maar zal verergeren en de kans op vrede verkleint.

Bestand

Al-Obeidi is zelf ook met een voorstel gekomen. Er zou een bestand moeten komen en dan zouden er na zes maanden verkiezingen moeten komen, onder supervisie van de VN.

“Wij denken dat iedere militaire aanwezigheid een stap terug is. We zijn er zeker van dat, als de bombardementen ophouden en er een staakt-het-vuren wordt afgesloten, we een echte dialoog kunnen opzetten met alle Libiërs over wat ze willen: democratie, politieke hervormingen, grondwet, verkiezingen”, zei al-Obeidi tegen de BBC.

(nos.nl / 20.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.