846 doden bij betogingen in Egypte

De afgezette Egyptische president Hosni Moebarak is medeplichtig aan het dodelijk geweld tijdens betogingen tegen het regime, waarbij in totaal 846 burgers om het leven kwamen. Dat meldt een lid van een onderzoekscommissie dinsdag.

Rechter Omar Marwane, secretaris generaal van de commissie, deed de verklaringen na de publicatie van zijn rapport. De burgers kwamen om bij manifestaties die in februari tot het aftreden van Moebarak leidde.

Volgens het rapport lieten eveneens 26 politieagenten het leven. De politie zou te hard hebben opgetreden tegen de manifestanten, en zou geschoten hebben op diegenen die probeerden om de gebeurtenissen te filmen.

“Het is duidelijk dat om met kogels op de manifestanten te kunnen schieten, dat daarvoor de toelating van Moebarak nodig was. Het geschut heeft verschillende dagen aangehouden, en de daders zijn niet ter verantwoording geroepen”, aldus Marwane. “Dat bevestigt zijn verantwoordelijkheid en medeplichtigheid.”

(www.nieuwsblad.be / 19.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *