Voortgang van de nieuwe moskee in Dordrecht.

“Perceel bouwgrond officieel eigendom van Dordtse Marokkaanse gemeenschap.”

Assalam alaikoem beste broeder / zuster,

De Dordtse Marokkaanse gemeenschap hield gisteren na het ondertekenen van de koopakte van de bouwgrond voor de nieuwe Al-Fath moskee aan de M.H. Trompweg een indrukwekkend vrijdaggebed in de openlucht.

,,Het is een zeer grote, belangrijke dag die God ons heeft gegund in Dordrecht,” zei Moujid na afloop van de plechtigheid. Daarbij waren er in een feesttent veel hapjes en drankjes en werd ook de koopakte ondertekend van het perceel bouwgrond (4100 vierkante meter, verkoopprijs 624.922 euro).

Notaris B. Haase noemde het een eer om de akte te mogen ondertekenen. ,,Meestal gebeurt dat in beslotenheid. Deze plek, met al deze mensen, is heel bijzonder.” De vereniging Al-Fath heeft volgens Moujid bewust gekozen voor een openbare plechtigheid om eventuele spanning in de wijk te voorkomen. ,,Zodat we één geheel kunnen zijn met de buurtbewoners en zij het ook kunnen meemaken. Zodat het niet achter gesloten deuren is.”

De Al-Fath moskee wordt volgens hem een moskee voor alle Dordtenaren die op die plek hun geloof willen belijden. ,,Het is géén Marokkaanse moskee, maar een moskee voor àlle moslims.” Aan het einde van de bijeenkomst werden acceptgiro’s uitgedeeld waarmee mensen aangespoord werden gulle giften te doneren voor de nieuwbouw.

Volgens de adviseur van de vereniging, B. de Wit (77) heeft het bestuur negen ton gespaard en is er uiteindelijk 3,7 miljoen euro nodig om het casco af te bouwen. Het volledige bedrag moet de komende jaren opgehoest worden door de eigen mensen. Al-Fath zal daarvoor collectes houden in alle moskeeën in heel Nederland. Dordtse teams zullen ook geld inzamelen in alle moskeeën in België, Duitsland en Frankrijk.

,,Het wordt een prachtige, mooie moskee,” zei Moujid trots. Het interieur wordt luxe én afgewerkt door eigen mensen en vaklui uit het buitenland. ,,Ze laten mensen overkomen uit Marokko,” weet De Wit. ,,Er komen mooie tegels, prachtige mozaïeken. Dingen die zij ‘gewoon’ vinden en wij kunstzinnig vinden. Dat kost geld.”

“Islamitische Vereniging Moskee Al-Fath Dordrecht en omstreken.”

(www.moskee-alfath.com / 16.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.