Een Ongewenste Omwenteling

Tijd
woensdag 27 april · 20:00 – 22:30

Locatie
De Unie

Mauritsweg 34-35

Gemaakt door:

Na Oost-Europa in de jaren negentig lijkt nu ook de Arabische wereld af te rekenen met de ‘oude politiek’. De door de revolutionaire protestbewegingen gewenste transformatie naar een democratisch bestel met vrije verkiezingen en meer burgerrechten roept in het Westerse publieke discours vaak de vraag op of de Arabische wereld wel klaar is voor een dergelijke omwenteling. Vrije verkiezingen zouden gekaapt worden door partijen met… een bedenkelijke agenda, de natiestaten in een regio zouden zonder democratisch fundament ten onder gaan aan tribale strijd, en het ontstane politieke vacuüm zou de weg vrijmaken voor gewelddadige islamitische groeperingen.

Maar duidt een dergelijke analyse niet op selectief geheugenverlies? Toont de postkoloniale geschiedenis van het Midden-Oosten niet aan dat juist het Westen nooit klaar is geweest voor democratie in de Arabische wereld?Hebben de Westerse leiders niet doelbewust meegewerkt aan het handhaven van de dictaturen en de repressieve status quo? En wat zou onze toekomstige strategie moeten zijn ten aanzien van onze Zuiderburen?

Aan de hand van fragmenten uit de VPRO Tegenlicht documentaires Onze Dierbare Dictators en Bevrijde Buren gaan Zihni Özdil (historicus en wetenschappelijk docent Erasmus Universiteit) en Sophie Roborgh (arabiste en strategisch analyst bij The Hague Centre for Strategic Studies) in debat onder leiding van presentator Farid Tabarki.

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door Confetti, Studium Generale en De Unie in Debat in samenwerking met VPRO Tegenlicht.Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.