Syrië heeft nieuwe regering

De Syrische president Bashar Assad heeft donderdag een nieuwe regering benoemd. De pas benoemde premier Adel Safar heeft een nieuwe regering samengesteld. Dat meldt het persagentschap Sana. Syrië is sinds 15 maart het toneel van protest tegen het regime.

De nieuwe regering, geleid door voormalig minister van Landbouw Adel Safar, moet hervormingen doorvoeren, waaronder het opheffen van de noodtoestand die al sinds 1963 van kracht is en de veiligheidstroepen de vrije hand geeft tegen tegenstanders van het regime.

Ook wordt er werk gemaakt van de liberalisering van de pers en het instellen van politiek pluralisme. De hervormingen zijn een van de voornaamste eisen van de manifestanten.

De vorige regering, die sinds 2003 aan de macht was, bood op 29 maart haar ontslag aan.

President laat gevangenen vrij

Assad heeft donderdag opdracht gegeven honderden gevangenen vrij te laten. De gevangenen zijn mensen die betrokken waren bij demonstraties die het land al een maand in zijn greep hebben. Hun vrijlating is opnieuw een concessie van Assad in een poging de anti-regeringsdemonstranten tegemoet te komen.

Een maand geleden braken in Syrië protesten uit. Tienduizenden Syriërs eisen politieke hervormingen. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd mensen bij de betogingen om het leven gekomen.

(www.nieuwsblad.be / 14.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.