PvdA-vrouwen: hoofddoekje had nut in de oertijd

De gedachte achter de hoofddoek past niet bij de PvdA en de partij moet meer doen voor vrouwen die zich onder dwang bedekken, vindt de PvdA Vrouwenorganisatie.

‘Wij kunnen niets maar dan ook niets hebben met mannen of vaders of ooms die meisjes en vrouwen verplicht een hoofddoekje op laten doen’, zegt voorzitter Keklik Yücel van de PvdA Vrouwenorganisatie. ‘We moeten onze ogen er niet voor sluiten dat er een groep is die de hoofddoek draagt onder religieuze, sociale of culturele druk. Daar wordt te weinig debat over gevoerd. Als sociaal-democraten – en als vrouwen – in een samenleving waarin we gelijkheid van man en vrouw hoog achten, moeten we meisjes en vrouwen die zich willen bevrijden, een toegestoken hand bieden. Helpen hen van onvrijheid naar vrijheid brengen.’

De vrouwenorganisatie is onlangs opgericht, een fusie van eerdere vrouwennetwerken in de PvdA. De nieuwe voorzitter Yücel, oud-partijbestuurslid en korte tijd Kamerlid geweest, heeft ten minste één duidelijk ?voornemen: ‘De PvdA is met haar emancipatieverhaal een beetje op de achtergrond geraakt als het gaat om nieuwe vraagstukken. Dat moeten we veel sterker naar voren brengen. De partij reageert te veel op anderen en bepaalt te weinig de agenda.’

Voor de vrouwenorganisatie is de hoofddoek geen futiel onderwerp. ‘Voor mij gaat de hoofddoekjesdiscussie over emancipatie en onvrijheid.’ Yücel, zelf gemeenteambtenaar in Deventer, wil niet tornen aan het recht om een hoofddoek te dragen. ‘We leven in een vrije samenleving, met vrijheid van geloof. Als iemand vrijwillig een doekje om haar hoofd wil, moet dat mogen, behalve bij de politie en in de rechtspraak. De motieven verschillen ook, soms is het meer een statement.’

Seksuele gevoelens
Maar dwang is voor Yücel uit den boze. Ze begrijpt de Belgische schooldirectrice wel die een hoofddoekjesverbod op haar school afkondigde omdat meisjes elkaar meesleurden in een wedloop: wie is het zedigst bedekt? ‘Als je daar niets tegen doet, faciliteer je onvrijheid van meisjes.’

En óók als vrouwen de hoofddoek zelf willen dragen, vindt zij dat je daar nog steeds het debat over moet aangaan. ‘De oorsprong vanuit de islam is wél – en daar heb ik moeite mee – de gedachte dat als je je hoofd niet bedekt, mannen seksuele gevoelens over jou kunnen hebben die alleen je echtgenoot toekomen. Dat had in de oertijd misschien een functie. Maar kom op zeg, 2011 in een westerse samenleving: de gelijkheid van man en vrouw is zó’n fundament, daar is voor mij geen compromis op mogelijk. Ik zeg: toon jezelf als vrouw in je schoonheid en je onvolmaaktheid in álle vrijheid. Als een man daar een probleem mee heeft, ligt dat bij hem. Het is met de hoofddoek net alsof je bezit bent. Sta nooit toe dat je bezit bent van een ander, je bent vrij!’

Yücel zelf is geboren in Turkije en kwam als klein kind naar Nederland. Ze komt uit de relatief vrijzinnige Alevitische stroming van de islam en is niet gelovig meer. Het valt haar ?op dat over de hoofddoek ‘nooit mannelijke moslims het debat voeren’.

‘Die kunnen óók laten zien: het is in deze tijd niet meer nodig, dat had misschien een functie in de oertijd. Ik roep ze op tot dat debat. Ik denk dat het uitblijft omdat het gaat om hun verworven machtspositie, in de islamitische mannencultuur. Dat is moeilijk loslaten. Maar ik vind niet dat we stil moeten zijn.’

‘De PvdA zou debatbijeenkomsten kunnen organiseren. Ahmed Marcouch, nu Kamerlid, heeft dat eerder als stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Slotervaart gedaan over acceptatie van homoseksualiteit in de islam. Dit is ook belangrijk. Wij kunnen daar als vrouwenorganisatie ook initiatief in nemen. En van Job Cohen als partijleider verwacht ik dat hij flink met onze emancipatie-idealen aan de weg gaat timmeren. Ik ga ervan uit dat hij natuurlijk ook tegen die sociale, religieuze en culturele druk is. Hij tamboereert er niet op, misschien omdat hij het vanzelfsprekend vindt. Ik vind wel dat we vanuit de PvdA moeten roepen dat wij achter de Fatima’s staan die de vrijheid opzoeken.’

(www.depers.nl / 12.04.2011)

One thought on “PvdA-vrouwen: hoofddoekje had nut in de oertijd

 1. Ik snap er geen mallemoer van . Vroeger liep mijn puur Friese ( en Roomse ) moeder en duizenden andere vrouwen met haar in Leeuwarden ( toen 67.000 inwoners ) MET EEN HOOFDDOEKJE rond.

  Dat was het normale straatbeeld . Soms had ze van die lelijke krulspelden eronder.

  Op het Friese platteland was het ” nog erger ” : daar was het NIET dragen van hoofddoekjes een uitzondering.

  En nu anno 2011 woon ik op het platteland van Portugal en….ook daar is het normale straatbeeld …hoofddoekjes

  En wat te denken van Oost Europa ?
  Hoofddoekjes zijn “straatnormaal” en hebben niets met dwang of religie te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.