Premier Israël vraagt EU vertrek hulpvloot Gaza te verhinderen

Premier Benjamin Netanyahu van Israël.

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft vandaag aan de Europese Unie gevraagd het vertrek van een nieuw internationaal hulpkonvooi naar Gaza te verhinderen.

“We zijn op de hoogte van de plannen om een nieuwe vloot naar Gaza te sturen in de periode tussen eind mei en begin juni. Dat is geen vredesmissie, maar een bewuste provocatie met de bedoeling de lont in de regio te doen ontbranden”, waarschuwde de premier.

“Het is in ons algemeen belang dat we dat voorkomen om de rust en vrede in de regio te bewaren”, zei Netanyahu op een bespreking in Jeruzalem met ambassadeurs van de EU.

“Geen humanitaire crisis”
Volgens Netanyahu is er geen sprake van een humanitaire crisis in de bezette Gazastrook.

Netanyahu vroeg de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op 1 april al om de volgende humanitaire vloot, die plannen had om de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook te breken, te stoppen.

“Vloot van de vrijheid”
Een nieuwe “vloot van de vrijheid”, bestaande uit een vijftiental schepen met activisten uit wel 25 verschillende landen aan boord, zal volgens de organisatoren eind mei uitvaren richting Gazastrook.

Op 31 mei is het één jaar geleden dat het Turkse schip “Marmara” werd aangevallen door de Israëlische autoriteiten in internationale wateren. Er kwamen toen negen pro-Palestijnse militanten om.

De EU-ambassadeur in Israël, Andrew Standley, bevestigde dat de EU bezorgd is over de afgesprongen vredesgesprekken. Netanyahu riep de Palestijnse Autoriteiten maandag op opnieuw rond de tafel te gaan zitten.

(www.hln.be / 12.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.