’Sharia al in Nederland’

DEN HAAG –  De PVV eist dat er een verbod komt op het gebruik van islamitische wetten door Nederlandse rechters.

In Hollandse rechtbanken bij zaken als echtscheiding, erkenning van kinderen of verdeling van erfenissen, worden steeds vaker regels uit moslimlanden toegepast, meent de PVV. PVV-leider Geert Wilders luidt, na eigen onderzoek van de partij, de noodklok.

„Ik ben geschokt over het grootscheepse gebruik van islamitisch recht in Nederland. Niet door die zogeheten shariarechtbanken, die er volgens toenmalig minister Hirsch Ballin niet zijn, maar nota bene door onze eigen rechtbanken.”

Vaderschap

Als voorbeeld noemt Wilders een zaak, die in 2009 diende voor de rechtbank in Den Haag, waarbij een Somalische man die het vaderschap van een kind van zijn ex-vrouw ontkende in het gelijk werd gesteld op basis van het ’traditionele islamitische recht’. De rechter in Utrecht wees vorig jaar een verzoek om echtscheiding van een vrouw met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit af omdat volgens de op de islam gebaseerde Mudawwana – het Marokkaanse familierecht – eerst een verzoeningspoging moest worden gedaan.

Het gerechtshof in Den Haag vonniste in 2007 dat een Nederlandse vrouw, die door haar huwelijk met een Iraniër ook die nationaliteit kreeg, na een echtscheiding geen aanspraak kon maken op een deel van de boedel omdat het Iraanse vermogensrecht van toepassing was. Het echtpaar woonde tijdens het hele huwelijk in ons land.

Ook zijn er zaken geweest waarbij een huwelijk door verstoting naar islamitisch gebruik rechtsgeldig als ontbonden werd beschouwd.Wilders noemt het ontoelaatbaar dat islamitische wetten hier worden toegepast. „Het gaat om achterlijk islamitisch recht waarbij vrouwen worden benadeeld.” Hij wil daarom actie van het kabinet, dat door de PVV wordt gedoogd. „Alle wetten en verdragen moeten worden gewijzigd zodat dit niet meer kan gebeuren.”

Het islamitische recht kan in ons land worden gebruikt langs de weg van het internationaal privaatrecht. Dat klinkt logisch als bijvoorbeeld een Duits bedrijf een Nederlandse opdracht in Frankrijk niet nakomt, maar gaat dus veel verder. Alleen als een buitenlandse wet in strijd is met de openbare orde, mag deze hier niet worden toegepast. „Dat is een wassen neus”, zegt Wilders. „De islamisering is ook hier allang begonnen.”

(www.telegraaf.nl / 11.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.