Salami-politiek

Zo rukt de PVV op

De PVV heeft een nieuwe methode gevonden om een hoofddoekjesverbod door te drukken. Na mislukte pogingen om er een belasting voor door te voeren of een verbod er op in het openbaar vervoer in te stellen is er dan nu een middel gevonden: de verblijfsvergunning.

Die conclusie dringt zich op bij de berichtgeving rond Sahar. Gedoogpartner PVV wilde de uitzetting van de 14-jarige Sahar doorzetten maar gaf toe aan het gebaar van Leers dat ze mocht blijven, op voorwaarde dat voor andere meisjes de normen worden opgeschroefd. Teletekst schrijft: “De partij hecht eraan dat per meisje wordt bekeken in hoeverre ze verwesterd is en of ze in Afghanistan veilig is.” Want dat was het argument om Sahar hier te houden, ze loopt in Afghanistan levensgevaar omdat ze als Nederlands meisje is opgegroeid.

De PVV gaat dus onderzoeken of een meisje wel voldoende ‘verwesterd’ is. Zo niet, dan wordt ze alsnog uitgeleverd aan de Taliban. Om de dreiging wat kracht bij te zetten eist de PVV in ruil voor het mogen blijven van Sahar dat het aantal uitzettingen wordt opgeschroefd. Leers zei dat er naar schatting vierhonderd meisjes als Sahar in Nederland zijn. De PVV zegt dat de clementie voor hooguit tientallen mag gelden.

Wat denk je, als Sahar uit vrije wil een hoofddoekje had gedragen, had ze dan kans gemaakt op PVV-clementie? Dacht het niet. De vrije wil, dat is bij uitstek een Westers begrip. Maar als je het als moslim toepast ben je de pineut.

Dus rest de meisjes die op het vliegtuig richting Taliban dreigen te worden gezet geen andere keus dan als een bezetene te gaan ‘verwesteren’. Dat past precies in een ander programmapunt van de PVV: De verplichte assimilatie. De PVV heeft immers niets met vrijheid maar alles met dwang.

De coalitiepartners denken dat ze de PVV gaandeweg de wind uit de zeilen nemen, optimisten riepen na het Sahar-besluit al enthousiast dat de PVV nu toch overstag was. Vergeet het maar. De PVV past salami-politiek toe. Hun programma is net als die kruidige worst te scherp om in een keer overgenomen te worden. Dus snijden ze hun plannen in dunne plakjes die ze voeren aan de coalitie en de rest van Nederland. Tot de hele worst is geconsumeerd.

(www.joop.nl / 09.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.