Irakezen in Bagdad afgeleverd

BAGDAD –  Nederland heeft donderdag aan het begin van de middag 38 mensen afgeleverd in hun vaderland Irak. Het gaat om twaalf individuele mannen en zes gezinnen (negen ouders en zeventien kinderen). Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die ter plekke is, laten weten.

Malak (8) en Yasser (6) Malak (8) en Yasser (6)

VluchtelingenWerk sloeg woensdag alarm omdat Bagdad te gevaarlijk zou zijn, hetgeen door het departement wordt bestreden. De marechaussee begeleidde het transport donderdag naar Bagdad met 77 personen plus een tolk en een arts. Volgens de zegsman is het allemaal prima verlopen en hoefden geen dwangmidddelen te worden toegepast.

Volgens het ministerie is er geen reden om aan te nemen dat de mensen na aankomst worden vastgezet. Landen als Noorwegen en Zweden hebben die ervaring ook niet, aldus de zegsman. De autoriteiten ter plaatse zeggen dat de papieren worden gecontroleerd en dat wordt nagegaan of mensen wegens misdrijven worden gezocht. Is alles in orde, dan zouden ze vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen.

De algemene regel dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet naar Irak kunnen worden uitgezet, is vorig jaar geschrapt. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beoordeelt bezwaren van asielzoekers tegen gedwongen terugkeer naar Irak weer individueel. Het zou in Irak niet zo onveilig zijn dat elke gedwongen terugkeer automatisch een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens oplevert.

(www.telegraaf.nl / 07.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.