Acties Israël in Gazastrook na aanval op bus

De beschoten schoolbus.

Israëlische tanks, helikopters en vliegtuigen hebben donderdag aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat een Israëlische schoolbus vanuit het gebied was beschoten met een antitankraket. De militaire tak van de radicale Hamasbeweging, de Ezzedin al-Qassam, heeft de aanslag opgeëist.

Volgens Israël is het voor het eerst dat een antitankraket is gebruikt tegen burgers. Een 16-jarige jongen raakte zwaargewond. Ook de chauffeur moest worden behandeld. De bus had net tientallen kinderen afgezet. Meteen na de inslag schoten militante Palestijnen volgens het Israëlische leger mortiergranaten af het op gebied rond de bus.

Israëlische militairen bestookten daarna Hamasdoelen in de Gazastrook. Daarbij kwamen drie mensen om en raakten meer dan dertig anderen gewond. Volgens Palestijns medisch personeel werd ook een ambulance geraakt. Palestijnse militanten schoten daarna meer mortiergranaten en raketten af op het zuiden van Israël. Daarbij werd een huis geraakt.

Het raketschild dat Israël onlangs bij de Gazastrook heeft geplaatst, vernietigde voor de eerste keer een Palestijnse raket boven de stad Israëlische stad Ashkelon. Het systeem, Iron Dome, volgt raketten en grote artilleriegranaten en schiet ze tijdens de vlucht kapot met een eigen raket. Volgens een verklaring van de Ezzedin al-Qassam was de raketaanval op de bus een reactie op de liquidatie van drie Palestijnen op 2 april. Die werden gedood door een luchtaanval. Volgens het leger zouden ze van plan zijn geweest vakantievierende Israëliërs aan te vallen in de Sinaïwoestijn.

(www.parool.nl / 07.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.