Islamitische leerlingen toch naar school

Bijna alle leerlingen van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) gaan volgend schooljaar toch naar een andere middelbare school. De ouders wilden aanvankelijk dat hun kinderen thuis les zouden krijgen als het ICA na de zomer de deuren sluit. Wethouder Lodewijk Asscher van onderwijs heeft de ouders van tachtig van de 89 scholieren nu toch bereid gevonden hun kinderen naar een reguliere school te sturen, zo zei hij dinsdag op AT5.

De PvdA-wethouder liet weten dat hij blijft doorgaan tot hij alle ouders heeft overtuigd van het belang van onderwijs voor hun kind. Hij stuurt ze hierover nog een brief en nodigt ze uit voor een gesprek. Asscher is desnoods bereid naar de rechter te stappen, omdat de ouders volgens hem handelen in strijd met de leerplichtwet.

De wethouder kreeg een paar maanden geleden een brief van de vaders en moeders van de bijna negentig leerlingen, waarin ze schreven dat ze willen dat hun kinderen volgend schooljaar thuis lessen volgen. Ze lieten weten dat ze geen andere school hebben kunnen vinden die past bij hun religie. Volgens Asscher wisten sommige ouders niet eens wat ze precies hadden ondertekend en lukte het hem ze er uiteindelijk van te overtuigen toch te kiezen voor een andere school.

Het ICA moet dicht omdat het te weinig leerlingen heeft en omdat de kwaliteit van het onderwijs er volgens de Onderwijsinspectie onder de maat is. Dit schooljaar mochten er al geen nieuwe leerlingen meer bij. De kinderen die al op school zaten, kregen een jaar de tijd om een andere onderwijsinstelling te vinden. Bij de meesten is dat gelukt.

(www.parool.nl / 05.04.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.