Rechtbank: licht op groen voor zaak-Wilders

De strafzaak tegen Geert Wilders gaat door. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag beslist. Het Openbaar Ministerie (OM) is volgens de rechtbank ontvankelijk in de vervolging van de PVV-leider en de rechtbank is bevoegd de zaak te behandelen.

Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz kreeg van de rechtbank op één onderdeel van zijn bezwaren tegen de rechtszaak gelijk, maar dat bleek niet voldoende om het proces stop te zetten. De rechtbank heeft verder onder meer bepaald dat het OM de film Fitna in zijn geheel op de tenlastelegging mag zetten. Ook de beschuldiging van groepsbelediging wegens ras mag van de rechtbank.

Wat de vergelijking tussen de islam en het fascisme betreft is het OM volgens de rechtbank buiten het vervolgingsbevel van het gerechtshof getreden. In de aanklacht tegen Wilders is de zinsnede ,,Ik heb genoeg van de Koran in Nederland: verbied dat fascistische boek” opgenomen. Voor dat deel van de tenlastelegging verklaarde de rechtbank het OM niet-ontvankelijk.

Het proces wordt op 13 april voortgezet. Dan zal de rechtbank de getuigen Hans Jansen, Tom Schalken en Bertus Hendriks horen. Die verhoren zullen zich toespitsen op het diner waaraan deze drie heren vorig jaar hebben aangezeten.

Diner
Schalken was een van de raadsheren van de kamer van het gerechtshof die de opdracht tot vervolging van Wilders heeft gegeven. Het vermoeden bestaat dat hij tijdens het diner arabist Jansen, kort voordat die als getuige in de zaak-Wilders zou worden gehoord, zou hebben willen beïnvloeden.

Moszkowicz is het er niet mee eens dat de rechtbank de getuigen als eerste wil ondervragen. Daarna is het OM aan de beurt en de verdediging mag pas als laatste vragen stellen. De raadsman had oorspronkelijk om de getuigen gevraagd. Wilders heeft in oktober aangifte tegen Schalken gedaan wegens beïnvloeding van een getuige, maar het OM heeft laten weten geen aanleiding voor vervolging te zien.

De benadeelde partijen zijn blij dat de zaak doorgaat. Advocaat Ties Prakken, die diverse minderhedenorganisaties vertegenwoordigt, vindt dat de rechtbank ,,heeft laten zien dat er heel precies juridisch getoetst wordt”. In mei komen de benadeelde partijen aan het woord. Als alles gaat zoals de rechtbank nu voor ogen heeft, kan de rechtbank in juni uitspraak doen in de zaak-Wilders.

Wilders teleurgesteld
PVV-leider Geert Wilders is teleurgesteld dat de rechtbank in Amsterdam de strafzaak tegen hem wil laten doorgaan, meldt hij via Twitter. Hij is ervan overtuigd dat hij uiteindelijk wordt vrijgesproken.

Ook kondigt hij aan nooit te zullen zwijgen over de islam, waarbij hij verwijst naar een column over de profeet Mohammed die in HP/De Tijd is verschenen. Wilders zegt daarin onder meer dat de profeet aan een hersentumor moet hebben geleden.

(www.ad.nl / 30.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.