Libische minister uitgeweken naar Londen

LONDEN – De Libische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa heeft zijn functie neergelegd en is uitgeweken naar Londen. Dat heeft de Britse regering woensdag bekendgemaakt. Koussa zou het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi niet langer willen vertegenwoordigen wegens de aanvallen van de regeringstroepen op burgers.

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa. EPA
De Libische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa. EPA

Koussa geldt als een vertrouweling van Kaddafi en als een van de invloedrijkste mannen uit zijn entourage. Hij wordt onder meer gezien als de architect achter het verzoenende buitenlandse beleid dat Libië tot voor kort voerde. Daardoor kwam het land na jaren van uitsluiting en sancties weer in beeld als gespreks- en handelspartner voor onder meer veel westerse landen.

De bewindsman was maandag al naar buurland Tunesië gereisd. Het Tunesische staatspersbureau TAP meldde woensdagavond dat hij van daaruit naar Londen was gereisd. Dat leidde tot speculaties dat hij zou zijn overgelopen maar een woordvoerder van het Libische regime sprak dat tegen. Koussa zou voor een ”diplomatieke missie” in het buitenland zijn.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat aanvankelijk nog zei geen weet te hebben van Koussa’s reis, liet nadat de bewindsman was aangekomen weten dat hij op eigen gezag naar Londen is gekomen. ”Hij heeft ons verteld dat hij zijn functie neerlegt”, zei een woordvoerder. De Britse regering riep andere lieden uit Kaddafi’s entourage op Koussa’s voorbeeld te volgen.

(www.parool.nl / 30.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.