Kamercommissie keurt boerkaverbod goed

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken keurt unaniem een wetsvoorstel goed dat de dracht van de boerka en de nikab op straat verbiedt. Bij de boerka wordt het hele lichaam verstopt achter een groot doek, ook de ogen, die achter een gaasnetje verwijnen. Bij de nikab is het hele lichaam verstopt op een klein spleetje voor de ogen na.

Het goedgekeurde voorstel bestraft niét het dragen van de boerka en de nikab op zich, maar wel “het dragen van gezichtsversluierende kleding die zover gaat dat betrokkene niet meer kan geïdentificeerd worden”. Daarop komt 7 dagen cel en 137,5 euro boete. Ook de dracht van de bivakmuts op openbare plaatsen wordt dus verboden.

Frankrijk

De gemeenten kunnen ook zelf een reglement uitvaardigen om de boerka te verbieden en daarop een boete van 250 euro zetten, als het parket overtredingen van het boerkaverbod niet wil vervolgen. Momenteel kon dat reeds en naar schatting twintig gemeenten hebben zo’n reglement (o.a. Molenbeek, Antwerpen, Gent, Maaseik…).

Het verbod geldt niet voor allerlei festiviteiten (carnaval, Sinterklaas), en evenmin als de versluierende kleding door andere wetgeving wordt opgelegd (bv. motorhelmen door het verkeersreglement) of als ze wordt opgelegd door een arbeidsreglement (lashelmen bv.).

Momenteel heeft in Europa alleen Frankrijk een algemeen boerkaverbod. Het aantal boerkadraagsters werd vorig jaar in België op 270 geschat.

De voltallige Kamer keurde vorig jaar al een boerkaverbod goed, maar door de val van de regering moet dit werk worden overgedaan. Dat gebeurde zopas.

De groenen vielen scherp uit tegen het voorstel dat volgens hen slachtoffers (de boerkadraagsters) straft en daders (mannen die het dragen van de boerka verplichten) ongemoeid laat. “Wat niet juist is, gezien die mannen als mededader vervolgd kunnen worden”, zo merkte de N-VA op. De groenen menen voorts dat het voorstel niets doet aan de onderdrukking zelf. Groen! vroeg om het voorstel naar de Raad van State te sturen, de partij vroeg ook om hoorzittingen met de mensenrechtenorganisaties te organiseren, maar alle andere partijen wezen dit af. Merkwaardig genoeg keurden de groenen dan toch het boerkaverbod wet mee goed.

(ww.hbvl.be / 30.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.