Israël dreigt Westoever te annexeren

Een Palestijnse vrouw krijgt medische hulp nadat ze was flauwgevallen toen Israëlische bulldozers de tent waarin ze woonde vernietigden

Israël overweegt grote nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren als de Palestijnen vervolg geven aan hun streven naar internationale erkenning van een Palestijnse staat. Dat heeft een bron bij de Israëlische regering dinsdag gezegd. Een dergelijke stap zou vrede met de Palestijnen zo goed als onmogelijk maken.

Het is veertig jaar geleden dat Israël een dergelijk diplomatiek dreigement uitte. Het toont aan hoezeer de Israëlische regering in de rats zit over de Palestijnse zoektocht naar internationale erkenning.

De bouw in Israëlische nederzettingen op de Westoever was voor de Palestijnen de spreekwoordelijke druppel. Vredesgesprekken liepen in september spaak toen Israël weigerde de bouw in de nederzettingen stil te leggen. Door het vastlopen van de vredesonderhandelingen besloten de Palestijnen op een andere manier een eigen staat te bewerkstelligen, die moet bestaan uit de Westoever en de Gazastrook. Oost-Jeruzalem moet de hoofdstad van deze staat worden.

Nederzettingen
Israël veroverde Oost-Jeruzalem en de Westoever in de Zesdaagse oorlog van 1967 op Jordanië. Oost-Jeruzalem werd vervolgens geannexeerd, maar de Westoever werd niet ingelijfd. Wel werd begonnen met de bouw van joodse nederzettingen, wat leidde tot een grote versnippering van het gebied. Op de Westoever wonen momenteel 2,5 miljoen Palestijnen en driehonderdduizend kolonisten.

Volgende maand beslist het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken over de bouw van nog eens vijftienhonderd appartementen in Oost-Jeruzalem.

Andere maatregelen
Hoe serieus het dreigement van annexatie van de hele Westoever genomen moet worden, is niet duidelijk, maar de Israëlische bron zei dat er ook andere maatregelen worden overwogen. Enkele van deze maatregelen zijn het beperken van de toevoer van water tot de hoeveelheid die in verdragen is vastgelegd of het beperken van de toegang voor Palestijnen tot Israëlische havens.

Binnen de Israëlische regering zal echter het besef leven dat annexatie van de Westoever tot verdere isolatie van Israël in de wereld zal leiden. De Palestijnen willen het vredesoverleg niet hervatten zolang Israël de bouw in de nederzettingen en Oost-Jeruzalem niet volledig stillegt. Israël legt de schuld voor de impasse bij de Palestijnen, omdat de bouw in het verleden nooit een obstakel voor overleg zou zijn geweest.

Geen nieuwe dreigementen
Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wilde niet reageren op de berichten, een assistent van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat de dreigementen niet nieuw zijn.

In hun zoektocht naar internationale erkenning hebben de Palestijnen inmiddels de steun gekregen van diverse Latijns-Amerikaanse landen. Europese landen en de Verenigde Staten zijn vooralsnog terughoudend. Internationale erkenning van een Palestijnse staat zou Israël nog verder isoleren en het land onder druk zetten om zich uit het bezette gebied terug te trekken.

(www.volkskrant.nl / 29.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.