President Jemen treedt toch niet af

De president van Jemen Ali Abdullah Saleh heeft zondag zijn aanbod om voor het einde van het jaar af te treden ingetrokken. Saleh deed het aanbod aan de oppositie vorige week, na een golf van protesten tegen zijn bewind. De tegenstanders van zijn regime wezen het aanbod vorige week onmiddellijk af.

Saleh gaf de afgelopen tijd aan bereid te zijn om snel af te treden en een ordentelijke overdracht van de macht voor te bereiden. Jemen is een belangrijke partner van de Verenigde Staten in de strijd tegen terrorisme. Een aftakking van de terreurorganisatie Al-Qaida heeft een machtsbasis in het zuiden van Jemen.

Jemen dreigt intusse, steeds meer uit elkaar te vallen.In het noorden van het land, in de provincie Saada, hebben sjiitische Houthi-rebellen zich dit weekend onafhankelijk verklaard van het centrale bestuur. Ze stelden een provinciegouverneur aan: Fares Manaa. Het leger zou zich volledig uit de provincie hebben teruggetrokken en hun wapens aan de rebellen overgelaten.

In het zuiden, in de provincie Abjan, konden al-Qaida-aanhangers met geweld een lokaal bestuur veroveren.

In de oostelijke stad Marib overvielen Al-Qaeda-aanhangers een militaire post, waarbij zeven soldaten gedood werden. Volgens Amerikaanse geheime diensten gaat van de Jemenitische Al-Qaida-tak ook een terreurdreiging voor de Verenigde Staten uit.

Intussen klampt de Jemenitische president Ali Abdallah Saleh zich vast aan de macht. Sinds midden februari wordt er bij straatprotesten geijverd voor zijn vertrek. Saleh regeert al dertig jaar in Jemen.

Bij de protesten kwamen officieel zo’n 100 mensen om en raakten minstens 1.000 burgers gewond.

(www.nieuwsblad.be / 27.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.