Palestijnse groepen bereid tot staakt-het-vuren

Verschillende Palestijnse groeperingen in Gaza hebben zaterdag verklaard dat ze bereid zijn tot een staakt-het-vuren, indien ook Israël de gevechten stopt.

De voorbije weken escaleerde het geweld in en rond Gaza. Er kwamen al minstens tien Palestijnen om het leven bij aanvallen van het Israëlische leger. Voor het eerst sinds lang vond ook een dodelijke aanslag plaats op Israëlisch grondgebied.

Verschillende Palestijnse groeperingen kwamen zaterdag bijeen om zich te beraden over de te volgen strategie. Na afloop verklaarde Hamas, dat aan de macht is in Gaza, bereid te zijn tot een staakt-het-vuren als tenminste ook Israël de aanvallen stopt.

De Fatah-partij van president Mahmoud Abbas was niet op de vergadering aanwezig. De president had eerder op de dag in Ramallah wel een ontmoeting met vertegenwoordigers van Hamas.

Het ging om een eerste publieke bijeenkomst in minstens twee jaar tussen de rivaliserende fracties. De ontmoeting verliep in een zeer goede sfeer, zo luidde het. Abbas zou binnenkort een bezoek brengen aan Gaza, om de verkiezingen in de Palestijnse gebieden voor te bereiden.

(www.nieuwsblad.be / 26.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.