Libische regering én rebellen op beraad Afrikaanse Unie

Vertegenwoordigers van het regime van de Libische leider Moammar Kadhafi en opstandelingen zijn vrijdag aanwezig bij een bespreking van de Afrikaanse Unie. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon donderdag gezegd.

Het overleg in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is erop gericht een staakt-het-vuren te bereiken en een politieke oplossing te vinden voor de crisis in Libië.

Volgens Ban is er geen bewijs dat Libische regeringsvertegenwoordigers een staakt-het-vuren hebben ingesteld, zoals ze beweren. “Integendeel, er wordt onder andere nog steeds zwaar gevochten rondom de steden Ajdabiya, Misrata en Zitan.”

De speciale VN-gezant voor Libië, de Jordaanse Abdelilah Al-Khatib, heeft de Libische regering gewaarschuwd dat de Veiligheidsraad bereid is ’extra maatregelen te treffen’ als zij de VN-resolutie – waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren – naast zich neer legt.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton gaat dinsdag naar Londen voor een internationale bespreking over de coördinatie van de militaire operatie in Libië. Naast Clinton zijn ook de ministers van buitenlandse zaken van landen die aan de missie deelnemen aanwezig.

(www.nieuwsblad.be / 24.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.