Oppositie Bahrein vraagt VN en VS om hulp

MANAMAH, 20 maart ¿ De oppositie in Bahrein heeft zondag tijdens een kortstondige demonstratie in de hoofdstad Manamah de Verenigde Naties en de Verenigde Staten om hulp gevraagd. De demonstranten gingen uiteen voordat de veiligheidstroepen konden ingrijpen.

  • © reuters
  • © reuters

De achttien parlementsleden die de oppositie vertegenwoordigen demonstreerden voor het gebouw van de VN in Manamah. De parlementsleden zijn vorige maand afgetreden uit protest tegen het geweld dat de koning van Bahrein heeft ingezet tegen de demonstranten in zijn land. De koning kondigde vorig week de staat van beleg af, en een troepenmacht van Golfstaten onder leiding van Saudi-Arabië is week het land binnengetrokken om het soennitische koningshuis te ondersteunen.

Bemiddelen

Tijdens de demonstratie, die slechts vijf minuten duurde, riepen de parlementariërs de VN op om het geweld tegen demonstranten te stoppen en te bemiddelen in gesprekken tussen de oppositie en de monarchie. Ze vroegen de VS druk uit te oefenen op de troepenmacht om hen te bewegen te vertrekken. ‘Ze moeten naar huis gaan. Ze zijn hier niet nodig. Dit is een politiek probleem, geen militair probleem’, aldus een van de parlementariërs.

De troepenmacht van de Golfstaten onderschrijft de zorgen die er in de andere Golfstaten leven over de demonstraties in Bahrein. De andere soennitische regimes in de regio zijn bang dat de onrust overslaat naar hun land, en zijn bang dat dit kan leiden tot een toenemende invloed van het sjiitische regime in Iran.

Gelijke rechtten

De oppositie eist gelijke rechten voor de sjiitische meerderheid in het land, die in haar ogen systematisch gediscrimineerd wordt door de soennitische minderheid die het land regeert.

De VS hebben het geweld in Bahrein veroordeeld. Algemeen stafchef admiraal Mike Mullen waarschuwt echter voor een eventueel Amerikaans ingrijpen. ‘Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn, en elk land in het Midden-Oosten apart beoordelen’, aldus Mullen. ‘De situaties in Libië en Bahrein zijn totaal verschillend. Bahrein is bijvoorbeeld al decennia een bondgenoot van de VS. We zijn hard aan het werk om een vreedzame resolutie van het conflict in Bahrein te bewerkstelligen.’

Druk

De autoriteiten in Bahrein voeren de druk op politieke activisten en andere tegenstanders van het regime op. Mensenrechtenactivisten worden verhoord, en artsen die tijdens de protesten demonstranten hebben geholpen zijn opgepakt.

Tot nu toe zijn er ten minste dertien mensen om het leven gekomen bij de protesten in Bahrein.

(www.volkskrant.nl / 20.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.