Kadhafi: ‘Jullie zullen vallen zoals Hitler viel’

Kadhafi deelt wapens uit aan miljoen mensen

De Libische leider Moammar Kadhafi heeft zondag een ‘lange oorlog’ voorspeld. ‘Alle Libiërs zijn nu bewapend’, zei hij zondagvoormiddag in een audioboodschap die op de Libische staatstelevisie uitgezonden werd. Kadhafi stelde ook dat hij zal ‘zegevieren’.

Volgens de Libische leider zal zijn land nooit toelaten dat de ‘kruisvaarders’ – de internationale coalitie dus – bezit nemen van de Libische olie en die gaan exploiteren.

‘Verraders worden afgemaakt’

Kadhafi dreigde ermee elke ‘verrader of collaborateur’ met de internationale coalitie af te maken. Hij omschreef de westerse naties nog als ‘monsters en criminelen’. ‘Jullie zullen vallen net zoals Hitler viel’, luidde het. ‘Alle tirannen vallen.’

Het was de tweede boodschap van Kadhafi sinds het begin van de militaire operatie tegen Libië.

Kadhafi deelt wapens uit

Zondagmiddag is de Libische leider ook gestart met het uitdelen van wapens aan meer dan een miljoen mensen, zegt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Waarnemers achten het overdreven dat een miljoen inwoners wapens krijgen. Maar anderzijds achten die analisten het niet onwaarschijnlijk dat Kadhafi hem gunstig gezinde burgers bewapent om een burgeroorlog te ontketenen en het land te destabiliseren.

Libië vraagt spoedzitting Veiligheidsraad

Zaterdag vroeg Libië een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Ook liet het Libische regime zaterdag weten dat het VN-resolutie 1973 – die onder meer de no-flyzone oplegt – als nietig beschouwt nu de militaire campagne tegen het land gestart is. Het land zegt ‘het recht te hebben om vliegtuigen in te zetten’.

Bovendien laat het land weten dat het niet meer met Europa zal samenwerken inzake immigratie, zo meldt de Libische staatstelevisie op gezag van een hoge verantwoordelijke. ‘Libië acht zich niet meer verantwoordelijk voor de clandestiene immigratie naar Europa.’

Eerder deze maand had Kadhafi al gedreigd de samenwerking met de EU in de strijd tegen illegale immigratie stop te zetten.

(www.destandaard.be / 20.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.