Drie Nederlanders willen, maar kunnen niet weg uit Libië

Drie Nederlanders in Libië hebben opnieuw aangegeven het land te willen verlaten, zeker nu de luchtaanvallen door westersemogendheden zijn begonnen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ze veilig zijn, maar dat het ministerie niets voor de drie kan doen. Een internationale coalitie van westerse landen is dit weekend begonnen met een militair ingrijpen in Libië.

Het gaat om Nederlanders die een paar honderd kilometer van Benghazi wonen. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is er regelmatig contact met de drie en zijn ze veilig.

De overige zeventien Nederlanders verblijven in de omgeving van de Tripoli. Het zijn bijna allemaal mensen met zowel de Nederlandse als Libische nationaliteit. Zij hebben aangegeven in het land te willen blijven.

Kritriek Rusland en Arabische Liga
Ondertussen hebben de Libische strijdkrachten opnieuw een staakt-het-vuren afgekondigd. Het bestand geldt voor alle legereenheden. Eind vorige week kondigde Libië ook al een bestand af, maar het regime van Muammar Kadhafi leefde dat niet na. Het staakt het vuren komt aan het eind van een weekeinde waarin de Libische troepen volop zijn bestookt door de internationale coalitie.

Niet alle landen staan achter de actie. Rusland en de Arabische Liga vinden dat de westerse landen te ver gaan met hun aanvallen op Libië. Er worden niet-militaire doelen vernield terwijl alleen maatregelen genomen zouden worden om de burgerbevolking te beschermen.

Rusland wijst erop dat bij de luchtaanvallen onder meer wegen, bruggen en een cardiologisch centrum zijn verwoest. Volgens Moskou wordt in resolutie 1973, die door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is aangenomen, alleen gesproken van maatregelen om burgers te beschermen. Niet-militaire doelen moeten worden ontzien, vinden de Russen.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, de Egyptenaar Amr Moussa, is het eens met de Russen. Hij reageerde als volgt: ‘Doel was het afdwingen van een vliegverbod om burgers te beschermen, niet om andere burgers te doden.’ Volgens Moussa gaat de Liga voor een spoedoverleg bijeen komt.

Libische strijdkrachten
De Libische strijdkrachten zijn met tanks in actie gekomen in het centrum van de stad Misurata, bijna 200 kilometer ten oosten van Tripoli. Dat hebben de rebellen in het Noord-Afrikaanse land gemeld.

De opstandelingen spreken van talrijke doden in de stad door sluipschutters, artilleriebeschietingen en door tanks die er rondrijden. Misurata gold als bolwerk van de rebellen die het regime van kolonel Muammar Kadhafi omver willen werpen.

Volgens inwoners blokkeren Kadhafigetrouwe schutters en militairen de haven om verkeer over het water te dwarsbomen. De stad is in grootte de derde van het land.

Internationale coalitie
De internationale coalitie meldt belangrijke vooruitgang tijdens de actie ‘Odyssey Dawn’. De Amerikaanse legerleider, admiraal Michael Mullen, zegt dat het beoogde vliegverbod wordt afgedwongen. Volgens hem zijn de troepen van de Libische regeringsleider bij de oostelijke stad Benghazi tot staan gebracht en is de Libische luchtafweer vrijwel uitgeschakeld.

Ook marineschepen hebben Libië bestookt. Vanaf Amerikaanse oorlogsbodems en een Britse onderzeeër in de Middellandse Zee zijn meer dan honderd kruisraketten op de installaties van de Libische luchtafweer afgevuurd. Mullen benadrukte dat het om een eerste fase gaat.

Mullen benadrukte dat de doelstellingen van de acties beperkt zijn en niet uit zijn op het afzetten van Kadhafi. De legerleider, die in 1969 de macht greep ‘moet wel beslissingen nemen over zijn eigen toekomst’, aldus de Amerikaanse stafchef.

Odyssey Dawn
De aanvallen van dit weekeinde, onder de naam Odyssey Dawn, begonnen zaterdag. Het was de meest ingrijpende interventie in een Arabisch land sinds Amerikaanse aanval van 2003 op Irak.

De internationale coalitie tegen Kadhafi wordt snel uitgebreid. Landen als Spanje, België, Canada, Noorwegen en Denemarken hebben hun steun toegezegd. Het is nog niet bekend hoe Nederland wordt betrokken bij de aanval.

Voor het Westen is steun uit de Arabische wereld cruciaal. Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten lijken zich te hebben aangesloten bij de coalitie. Jordanië en Marokko, die ook bij het overleg over de aanvallen waren, hebben hun steun nog niet bevestigd.

Opstandelingen
Opstandelingen hebben de internationale acties tegen de Libische leider aangegrepen om vanuit hun hoofdkwartier Benghazi terug te keren naar het zuidelijker gelegen Ajdabiyah. De rebellen zijn enkele dagen geleden door regeringstroepen uit de stad verdreven.

Langs de weg staan talrijke wrakken van uitgebrande en verwoeste militaire voertuigen, waarschijnlijk van het regime van Kadhafi. Ooggetuigen meldden ook veertien lijken te hebben gezien en een uitgebrande ambulance.

Terugtrekking troepen Kadhafi
Volgens Wereldomroep verslaggever Hans Jaap Melissen zijn de troepen van Kadhafi weg bij Benghazi: ‘Ik hoor berichten dat ze zich hebben teruggetrokken richting Ajdabiyah. Dat is de eerstvolgende grote plaats, 150 kilometer van Benghazi. Tot voor kort stonden ze tegenover de relatief lichte wapens van de opstandelingen, maar nu hebben ze veel te vrezen vanuit de lucht.’

Volgens het regime van Kadhafi zijn door de luchtaanvallen van onder meer Fransen, Britten en Amerikanen zeker 64 Libiërs om het leven gekomen. In een reactie heeft Kadhafi gezegd dat ‘alle Libiërs bewapend en strijdvaardig zijn’. Het Libische staatspersbureau Jana laat weten dat het regime is begonnen met het uitdelen van wapens aan circa één miljoen mensen.

(www.rnw.nl / 20.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.