Arabische liga en Rusland kritisch voor internationale interventie

Amr Moussa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga, heeft de bombardementen van de internationale coalitie op Libië bekritiseerd. Ook Rusland is niet te spreken over de gang van zaken.

Volgens Moussa wijken die bombardementen af van het “doel om een no-flyzone in te stellen”. “Wat we willen, is de bescherming van de burgers en niet het bombarderen van andere burgers”, aldus de chef van de Arabische Liga tegenover journalisten.

Rusland wil einde ‘niet-selectief geweld’

Rusland heeft zondag de internationale coalitie opgeroepen te stoppen “niet-selectief geweld” te gebruiken en op die manier burgerslachtoffers te maken in Libië.

Zaterdag liet Rusland al weten dat het de buitenlandse militaire interventie in Libië betreurt. Woordvoerder Aleksandr Loekatsjevitsj van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het VN-besluit om interventie toe te staan ’te haastig’ is genomen.

China niet, Japan wel akkoord met interventie

China betreurt de bombardement door de internationale coalitie op Libië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag in een persbericht. Peking herhaalt dat het tegen het gebruik van geweld in internationale relaties gekant is.

Japan schaarde zich zondag wel achter de aanvallen tegen de troepen van kolonel Moammar Kadhafi.

Afikaanse Unie wil einde vijandelijkheden

Het comité over Libië van de Afrikaanse Unie heeft zondag opgeroepen om “alle vijandelijkheden onmiddellijk stop te zetten” in het land.

Het comité vraagt ook dat de Libische autoriteiten zouden helpen om humanitaire hulp gemakkelijker bij de bevolking in nood te krijgen.

Het comité bestaat uit Afrikaanse staatshoofden. Het zegt dat het van de internationale gemeenschap niet de toelating heeft gekregen om naar Libië te gaan.

Obama: ‘Libische volk moet beschermd worden’

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de vastbeslotenheid van de internationale gemeenschap voor een ingrijpen in Libië bekrachtigd.

“Het Libische volk moet beschermd worden”, zei het Amerikaanse staatshoofd zaterdag na een ontmoeting met zijn Braziliaanse collega Dilma Rousseff in Brasília. Als het geweld tegen de burgerbevolking niet snel stopt, is de coalitie bereid dringend te handelen.”

Hij heeft zelf gezegd een beperkte militaire actie tegen Libië te hebben toegestaan om eerbiediging van resolutie 1973 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties af te dwingen. Van het inzetten van grondtroepen is echter geen sprake, aldus de president.

Clinton: ‘Met één stem gesproken’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft volgens BBC gezegd dat de internationale gemeenschap “met één stem” spreekt. De geweldcampagne van de Libische leider Moammar Kadhafi moet stoppen. “Er moet meteen een wapenstilstand komen. Dit betekent dat alle aanvallen tegen burgers dienen te stoppen. Troepen mogen niet verder oprukken naar Benghazi.”

Clinton zei dat het voor de internationale gemeenschap tijd is om actie te ondernemen ter bescherming van de Libische burgers. “Onze inschatting is dat de agressieve acties van de strijdkrachten van Kadhafi op veel plaatsen in het land blijven doorgaan. Wij hebben van de kant van de troepen van Kadhafi geen inspanning gezien om zich neer te leggen bij een wapenstilstand, ondanks alle retoriek.”

Als de internationale gemeenschap geloofwaardigheid wil bij het stemmen van een vliegverbod boven Libië, dan is er actie nodig, zo zei Clinton.

De bewindsvrouw voegde eraan toe dat overal in Libië de water-, elektriciteits- en gasbevoorrading moet opengesteld worden. “Humanitaire hulp moet de Libische bevolking kunnen bereiken.”

Nederland bekijkt deelname

Nederland is bereid de internationale militaire actie in Libië te ondersteunen. Of Den Haag ook echt militairen en materieel zal bijdragen, moet echter nog blijken.

De Nederlandse premier Mark Rutte wilde zaterdag in Parijs na afloop van topoverleg met negentien andere landen niet speculeren over de eigen bijdrage. Nederland zal er volgens hem wel op aandringen dat de NAVO nog dit weekend afspraken maakt over wat het militaire bondgenootschap kan bijdragen aan het vervolg van de “eerste grote stap” die Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben gezet.

Spanje doet mee vanaf vandaag

Spanje neemt vanaf zondag deel aan de militaire interventie tegen Libië. Het land zet daarbij vier F-18-jachtvliegtuigen, een tankvliegtuig en een maritiem observatievliegtuig in, alsook een fregat en een onderzeeër.

Op de top in Parijs had de Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero al militaire steun toegezegd. Daarbij was sprake van vier F-18’s en een tankvliegtuig. Die vijf toestellen zijn reeds toegekomen op de basis Decimomannu, in het zuiden van het Italiaanse eiland Sardinië.

Ongeveer 500 Spaanse militairen betrokken zullen zijn bij de operaties. Vrijdag had Spanje al aangegeven dat het de legerbasissen van Rota en Moron de la Frontera, beiden in Zuid-Spanje, ter beschikking stelt.

(www.destandaard.be / 20.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.