Wraak Kadhafi hangt af van verouderd leger

TRIPOLI – De Libische leider Muammar Kadhafi zweert vergelding voor de internationale aanval op zijn land, die zaterdag is begonnen. In een televisietoespraak zaterdagavond laat dreigde hij met aanvallen op militaire en burgerdoelen in landen rond de Middellandse Zee. Zijn strijdkrachten zouden die wraak waarschijnlijk moeten toebrengen, maar hun kracht is onbekend.

Door internationale sancties heeft Kadhafi zijn strijdkrachten tientallen jaren lang niet op peil kunnen houden. Veel materiaal is verouderd en tijdens de opstand zijn militairen met wapens en al overgelopen naar de rebellen.

Een officieel leger heeft Kadhafi niet meer. Na couppogingen besloot hij de strijdkrachten op te heffen. Ideologische organisaties zoals de Revolutionaire Comités, de Revolutionaire en Republikeinse Garde en de Veiligheidsbrigades zijn sindsdien verantwoordelijk voor de veiligheid en verdediging van het land. Voor de opstand had Kadhafi ongeveer 100.000 militairen, ongeveer achthonderd tanks, enkele duizenden pantservoertuigen en meer dan vierhonderd luchtdoelraketten. Ook maakt hij gebruik van huurlingen.

Kadhafi had ooit de beschikking over massavernietigingswapens. Rond 2004 heeft de leider zijn voorraad chemische wapens grotendeels vernietigd, aldus de internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). In die periode zocht hij toenadering tot het Westen. Kadhafi zou nog 9,5 ton mosterdgas bezitten, maar geen middelen hebben om die te gebruiken in de strijd.

Het succes van Kadhafi in de strijd tegen de opstand komt mede door de luchtmacht. Die drong de rebellen met bombardementen terug uit bolwerken als Ras Lanuf, Ajdabiyah en Brega. Kadhafi heeft naar schatting honderden gevechtsvliegtuigen, surveillancetoestellen, bommenwerpers, helikopters en transportvliegtuigen. Die zijn vooral van Russische makelij. Hoeveel vliegtuigen hij daadwerkelijk kan inzetten, is niet bekend.

(www.parool.nl / 19.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.