Egypte houdt referendum over grondwet

Veel Egyptenaren hebben vandaag hun stem uitgebracht in het referendum over de wijziging van de grondwet. Het referendum is een eerste resultaat na het vertrek van president Mubarak.
Voor de meeste Egyptenaren is het voor het eerst in hun leven dat ze in vrijheid hun stem kunnen uitbrengen.
Mohamed El Baradei, één van de oppositieleiders, werd in Caïro belaagd door een menigte toen hij wilde stemmen. Jongeren gooiden stenen naar zijn auto en schreeuwden: ,,Wij willen jou niet.” Volgens El Baradei gaan de wijzigingsvoorstellen niet ver genoeg. El Baradei heeft gezegd zich kandidaat te willen stellen voor het presidentschap.
Verkiezingen
Na de val van president Mubarak vorige maand is aanpassing van de grondwet nodig om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen aan het einde van de zomer.
Als het voorstel wordt aangenomen, mogen meer mensen dan voorheen zich kandidaat stellen en wordt de zittingsduur van de president beperkt. Het nieuwe parlement moet dan een nieuwe grondwet schrijven.
Kritisch
Leden van de oppositie zijn sceptisch en zeggen dat de voorgestelde wijzigingen cosmetische aanpassingen zijn. Vooral de gevestigde partijen zouden ervan profiteren. Daarmee doelen ze op de NDP, de partij van de verdreven president Mubarak, en de Moslimbroederschap.
Veel oppositieaanhangers willen liever meteen een compleet nieuwe grondwet.
Egypte wordt op dit moment geregeerd door een militaire raad. De militaire leiders hebben beloofd dat ze opstappen als de bevolking een nieuw parlement en een nieuwe president heeft gekozen.

(www.nos.nl / 19.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.